Pirmdien, 5. decembrī, pasniegtas Kultūras ministrijas Izcilības balvas kultūrā, ko piešķir par starptautiskiem panākumiem. Šogad balvas pasniegtas teātra un kino režisoram Viesturam Kairišam, bērnu un jauniešu grāmatu izdevniecībai "Liels un mazs", kā arī Latvijas Radio korim.

Svinīgo ceremoniju šogad rīkoja Latvijas Mākslas akadēmija un laureāti tika godināti Latvijas Mākslas akadēmijas Kronvalda bulvāra 4 ēkas Lielajā aulā. Ceremoniju tiešraidē varēja skatīties portālā "Delfi".

Viesturam Kairišam balva piešķirta par par Latvijas sabiedrībai nozīmīgu vēsturisku un laikmetīgu tēmu atklāsmi augsta mākslinieciskā līmeņa kino un teātra darbos, īpaši izceļot jaunāko spēlfilmu "Janvāris", kas raisījusi ievērojamu starptautisko rezonansi, gūstot galvenās balvas starptautiskajos kinofestivālos Ņujorkā, Varšavā un Romā.

"Viesturs Kairišs guvis atzinību par radošo darbību un jo īpaši viņa jaunāko spēfilmu "Janvāris", kas augstā mākslinieciskā līmenī apvieno gan ievērojamu starptautisku rezonansi, gan Latvijas sabiedrībai nozīmīgu vēsturisku un laikmetīgu tēmu risinājumu, gan arī patriotisku solidaritāti ar līdzcilvēkiem, kas ierauti visai Eiropai izšķirošā cīņā," vēsta Kultūras ministrijas pārstāvji.

Pasaules pirmizrādē 2022. gada jūnijā filma "Janvāris" izcīnīja starptautisku galveno balvu pasaules kinoindustrijas augsti vērtētajā Traibekas kinofestivālā Ņujorkā, filma atlasīta arī citiem starptautiskiem festivāliem ar plašu ģeogrāfiju – tikai oktobrī un novembrī vien tā piedalījusies konkursos Polijā, Itālijā, Turcijā, Norvēģijā, Vācijā un citur, arī kaimiņvalstīs Lietuvā un Igaunijā. "Janvāris" ir arī Latvijas 2022. gada pieteikums ASV Kinoakadēmijas balvai "Oskars labākās ārzemju filmas kategorijā.

Šī gada 22. oktobrī Starptautiskā Romas kinofestivāla galvenajā konkursā starptautiskā žūrija piešķīra filmai trīs svarīgākās balvas – tai skaitā labākā filma. "Janvāris" izsauca emocionālus žūrijas komentārus un izraisīja lielu interesi starptautiskajos medijos, kurus laureāti uzrunāja īpašā preses konferencē.

Tajā pašā vakarā, 22. oktobrī, noslēguma ceremonija risinājās arī Varšavas Starptautiskajā kinofestivālā, kur Viesturam Kairišam tika piešķirta konkursa žūrijas balva par labāko režiju.

"Ar šādu neparastu "dubultuzvaru" Viesturs Kairišs ir nostājies visas Eiropas kinoindustrijas uzmanības centrā, turklāt filmas "Janvāris" tēma viņam ļauj skaļi un sadzirdami runāt par kinomākslas spēku un par Baltijas vēsturisko pieredzi, kas diemžēl ir aktuāla arī mūsdienu pasaulē un ļoti noderīga citām valstīm," vēsta Izcilības balvas piešķīrēji.

Izdevniecībai "Liels un Mazs" balva piešķirta par augstvērtīgu, sociāli aktīvu un starptautiski plaši atzītu sniegumu bērnu grāmatniecībā, kas vainagojies ar 2022. gadā saņemto prestižo Starptautiskā Boloņas bērnu grāmatu tirgus balvu kategorijā "Gada labākais bērnu grāmatu izdevējs Eiropā".

"Izdevniecība kļuvusi par kvalitātes etalonu bērnu grāmatu izdošanas jomā ne tikai Latvijā, bet ārvalstīs, radot alternatīvu bērnu grāmatu piedāvājumā gan grāmatu satura nozīmē - augstvērtīgs teksts, mūsdienīga ilustrācija, plašs un sociāli aktuāls satura tēmu loks, gan izcilos dizaina un poligrāfijas risinājumos, kas būtiski paplašinājuši literārās un vizuālās gaumes teritoriju," teikts balvas piešķiršanas pamatojumā.

"Liels un mazs" ir šobrīd Latvijā nozīmīgākais spēlētājs literāro darbu tiesību pārdošanā ārvalstīs – uz šo brīdi ir noslēgti 89 līgumi ar ārvalstu izdevniecībām par 40 darbu tulkošanu un izdošanu 26 pasaules valodās. Viens no dižpārdokļiem ir Anetes Meleces "Kiosks", kas 2021. gadā izpelnījās Izcilības balvu kultūrā un šobrīd izdots 21 valodā.

Pateicoties "Liels un mazs" darbībai, bērnu grāmatniecībai pievērsušies daudz jaunu Latvijas rakstnieku un mākslinieku, radot savas pirmās grāmatas bērniem un vēlāk kļūstot par Latvijas bērnu grāmatniecības pastāvīgiem attīstītājiem. Līdztekus mūsu autoru veikumam izdevniecība rūpējas, lai Latvijā tiek izdoti arī izcilu pasaules bērnu literatūras darbu tulkojumi, piesaistot ES programmas "Radošā Eiropa" u.c. fondu finansējumu.

Latvijas Radio koris balvu saņēmis par izcilu sniegumu nacionālā un starptautiskā līmenī, īpaši atzīmējot kora veiktos mūzikas ierakstus, kā arī spilgto, augsti profesionālo koncertdarbību Eiropā un pasaulē, kas ļāvusi vairāku Latvijas komponistu skaņdarbiem nokļūt starptautiskajā mūzikas arēnā.

"Latvijas Radio koris neapšaubāmi ir viens no izcilākajiem Eiropas kamerkoriem, kura augstā muzikālā kultūra, inteliģence un unikālā skaņu iespēju bagātība no kristālisku pilienu dzidruma, orķestrālu krāsu varenības līdz cilvēka balss robežu pārvarēšanai padarījusi to par īpašas skaniskās firmas zīmi pasaules kormūzikas kartē," vēsta Kultūras ministrijas pārstāvji.

Koris aptver plašu muzikālo repertuāru, sākot no renesanses līdz mūsdienu komponistu vissarežģītākajām partitūrām, radot jaunu izpratni par cilvēka balss iespējām un kora organismu, kur katrai balss šūnai ir savs personības paraksts un konkrēts uzdevums. Dziedātāju spēja orientēties dažādu laikmetu, žanru un stila mūzikā padarījusi Latvijas Radio kori par universāli elastīgu kolektīvu, kas var uzstāties gan vokāli instrumentālu darbu atskaņojumos, gan multimediālos projektos, gan intīmās a capella muzikālās sarunās, gan teatrālos uzvedumos, kur kora dziedātāji atklājas kā spilgti solisti un skatuves cilvēki.

Latvijas Radio kora koncertprogrammas vienmēr ir dziļi pārdomāti un īpaši izauklēti muzikāli vēstījumi. Ik gadu kora repertuārā nonāk Latvijas komponistu jaundarbi, ko koris speciāli pasūtinājis. Lielā mērā pateicoties Radio kora veikto ieskaņojumu lieliskajiem panākumiem, starptautiskajā mūzikas arēnas uzmanības lokā nokļuvusi daudzu Latvijas komponistu mūzika.

Starp pēdējo divu gadu laikā starptautiski izdotajiem Latvijas Radio kora albumiem īpašu ievērību guvis Somijas ierakstu kompānijas "Ondine" izdotais Džona Keidža (John Cage) kora darbu CD – tas 2022. gadā saņēmis nomināciju Vācijas kritiķu "Preis der Deutschen Schallplattenkritik" gada balvai "Jahrespreise 2022" šī gada labāko klasiskās mūzikas albumu kategorijā.

Kultūras ministrijas apbalvojums - Izcilības balva kultūrā - tika iedibināta 2014. gadā. Aizvadītajos gados apbalvojumu saņēmuši: Aleksandrs Antoņenko, Jānis Nords, Žaņa Lipkes memoriāls, Signe Baumane, Iveta Apkalna, Andris Freibergs, Turaidas muzejrezervāts, Rasa un Raitis Šmiti, Andris Nelsons, dizaina birojs H2E, Gidons Krēmers un kamerorķestris Kremerata Baltica, režisors Alvis Hermanis, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, Rolands Kalniņš un Nora Ikstena, Imants Lancmanis, Elīna Garanča un Anna Laudere, Marina Rebeka, Gundega Laiviņa, platforma "Latvian Literature," Pēteris Vasks, Anete Melece, Rundāles pils muzejs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!