Foto: Shutterstock
Kad tumšo un mitro rudeni nomaina baltā ziema, ir īstais brīdis doties baudīt skaisto dabu. Protams, pārgājieni pa gleznainām priežu mežu takām ar siltu termosu mugursomā vai adrenalīna piepildīti nobraucieni no kalna vienmēr raisīs prieku par ziemas daiļumu. Taču nekas neko nevar salīdzināt ar briežu dārziem ziemas periodā. Stalto dzīvnieku vērošana un barošana priecēs gan pieaugušos, gan bērnus.

Valgundes briežu dārzi

Kaut arī ziemā netiek piedāvātas ekskursijas pa briežu dārzu, tomēr joprojām ikviens var apskatīt staltos briežus, kā arī tos pabarot. Jāņem gan vērā, ka dzīvniekiem aizliegts dot maizi, taču pacienāt tos ar burkāniem, āboliem un kāpostiem ir atļauts.

250 hektārus lielais briežu dārzs atrodas Jelgavas novada Valgundes pagastā. Nožogotos dārzos var vērot staltbriežu un dambriežu, kas uz Latviju atceļojuši no savvaļas dzīvnieku dārziem Anglijā, Austrijā, Rumānijā un Ungārijā.

Piemājas zoo "Brieži"


Burtiski Rīgas pievārtē atrodas saimniecība, kur var vērot ne vien staltos briežus, bet arī daudzus citus dzīvniekus, piemēram, trušus, Holandes pundurkaziņas, Haidšnukes aitas, Šetlandes ponijus, ēzeli, vāverēnus. Tāpat mini zoo Sauriešos jau kopš 2015. gada audzē dambriežus un senāko pasaulē briežu sugu – Munžaku jeb pundurbriedīti.

Ieeja dārzā ir par maksu un jāatceras, ka dzīvniekus drīkst barot tikai ar turpat iegādātiem gardumiem. Papildus informācija šeit.

Briežu dārzs "Dobelnieki"

Briežu dārzs atrodas skaistā mežu ielokā Ogresgala pagastā. Tā ir vieta, kur rast mieru un baudīt lauku svaigo gaisu, kas ziemā ir īpaši svaigs, kaut arī dzestrs. Ziemas sezonā tiek piedāvāts arī nobaudīt siltu tēju pēc pastaigas svaigā gaisā.

Briežu dārzs "Dobelnieki" darbojas jau kopš 2018. gada. Kaut arī sākumā saimniecība nebija liela, tā auga un attīstījās līdz sasniedza trīs briežu ganāmpulkus. "Briežus var apskatīt tuvumā, jo tie ir draudzīgi un labprāt tuvojas cilvēkiem. Piedāvājam doties pastaigās, kuru laikā var barot briežus ar mūsu sagatavotu barību," saka īpašnieki. Jāņem gan vērā, ka dārzs atvērts tikai sestdien un svētdien no pulksten 11 līdz 17. Vairāk informācijas mājaslapā.

Briežu dārzs "Kārlēni"


Limbažu novada Katvaru pagastā atrodas neliels briežu dārzs, kura platība ir 20 hektāri, taču tas nemaz nenozīmē, ka tas nav interesants. Tieši pretēji – dārzs atrodas brīnišķīgā vietā, ko ieskauj meži, pļavas un ielejas. Vieta, kur baudīt dabas skaistumu un aizmirst par pilsētas kņadu, baudot stalto briežu nesteidzīgo ganīšanos. Dārzā dzīvo vairāk nekā 50 staltbriežu un dambriežu.

Jāielāgo, lai dotos apskatīt skaistos dzīvniekus, vajag iepriekš pieteikties. Vairāk informācijas šeit.

Aglonas briežu dārzs

Aglonas pagasta Sekļa Daukštos izveidots neliels, bet ļoti skaists briežu dārzs. Tajā mīt vairāk nekā 30 dambriežu. Kaut arī ganāmpulks nav liels, tomēr tas bieži vien aizklīst tālu prom no žoga, tādēļ saimniece ar zvanu tos vilina atpakaļ, lai apmeklētājiem varētu pastāstīt gan par pašiem dzīvniekiem, gan to audzēšanas procesu. Pirms došanās vērot briežus, obligāti jāsazinās ar saimnieci, lai nesanāk trāpīt aizputinātā ceļā. Papildus informācija šeit.

Briežu dārzs "Mežsētas"


Vēl viens skaists briežu dārzs atrodas Rugāju novada Sileniekos. Tā ir viena no pirmajām saimniecībām Latvijā, kur sāka audzēt briežus. Aptuveni 200 hektārus lielajā teritorijā šobrīd ganās vairāk nekā 300 dzīvnieku. Starp citu, "Mežsētās" līdzās briežiem dzīvo arī stirnas un mežacūkas.

"Tālākajā aplokā, kur mājo staltbriežu stiprais dzimums, auru laikā esot iespējams novērot pat briežu buļļu cīņas, kad tie, varenajiem ragiem klaudzot, cenšas noskaidrot savstarpējās attiecības un pārliecināties, kurš ir spēcīgākais un vingrākais ganāmpulkā," raksta Latgales reģiona Tūrisma asociācija.

Šī ir sapņu vieta dabas draugiem, kuri vēlas baudīt skaisto dzīvnieku pulkus un apburošos dabasskatus. Lai viesiem pavērtos vēl plašākas iespējas, saimniecības teritorijā uzbūvēti arī skatu torņi. Savukārt bērni noteikti priecāsies apskatīt jaukās stirniņas un tās pabarot ar veselīgajiem gardumiem. Bet pirms dodies ceļā pie zvēriem, sazinies ar saimnieci. Plašāka informācija šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!