Foto: Natālija Hlapkovska, DELFI

Skrīveru dendroloģisko parku vērts apmeklēt visos gadalaikos, ne tikai pavasarī un vasarā, kad zied lielākā daļa augu, jo arī ziemā te var skatīt pārsteidzošus skatus. Turklāt tagad, kad esam sagaidījuši pirmo sniegu, parks izskatās kā no pasaku grāmatas, tādēļ īstais laiks ieplānot pastaigu pa šo vietu, kas unikāla ne tikai Latvijas, bet visas Eiropas mērogā.

Skrīveru dendrārijā sastopamas 257 kokaugu sugas, variācijas, formas un šķirnes; no tām 41 skujkoku (četras vietējās) un 216 lapu koku (39 vietējās sugas), rakstīts Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) mājaslapā.

19. gadsimta beigās Skrīveru parku ierīkoja Maksimilians fon Sīverss. Stādījumi iekārtoti dabiskā (angļu) ainavas parka stilā un sugas sagrupētas pēc floras ģeogrāfiskā principa, ņemot vērā augu ekoloģiskās īpatnības, norādīts "Mammadaba.lv" mājaslapā. Skrīveru dendrārijs ir pirmais tik plaša mēroga eksperiments Baltijā, un tas dod iespēju spriest gandrīz par 600 citzemju sugu introducēšanas izredzēm un to ekoloģiskajām īpašībām.

Foto: Natālija Hlapkovska, DELFI

"Mammadaba.lv" mājaslapā rakstīts, ka kopš 1977. gada 16,7 hektārus lielais Skrīveru dendrārijs ir aizsargājams dabas objekts. Dendrāriju katru gadu apmeklē dendrologu delegācijas no dažādām Eiropas valstīm. Skrīveru dendroloģiskā parka apmeklējums ir iespēja iepazīties ar citu zemju tradicionālo mežu ainavu, nepametot Latvijas teritoriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!