Foto: DELFI Aculiecinieks
Portāla "Delfi" uzticīgais lasītājs Leons Stiprais Tukumā septembrī iemūžinājis krāšņi ziedam krokusus, portāls "Delfi" vēstīja 27. septembrī. "Delfi" lasītāji reaģēja uz šādu apgalvojumu un precizēja, ka attēlos ir redzamas vēlziedes. To portālam "Delfi" apstiprināja arī Nacionālajā botāniskajā dārzā Salaspilī – fotoattēlos fiksēti nevis krokusi, bet vēlziedes Colchicum x "The Giant".

Kāpēc portāla "Delfi" lasītājs vēlziedes noturēja par krokusiem? To portāls "Delfi" vaicāja Nacionālā botāniskā dārza Salaspilī vadošajai dārzkopības speciālistei Ilmai Neretai. Viņa norāda, ka attēlos ir redzama rudens vēlziede. Tomēr to noteikšana ir ļoti sarežģīts un grūts process.

"Dabā pastāv dauddz sugu un starpsugu hibrīdu. Apmēram 150. Latvijā viens no izplatītākajiem starpsugu hibrīdiem ir Colchicum x "The Giant". Lielais zieda izmērs liek domāt, ka foto redzamais augs varētu būt tieši šis," portālu "Delfi" informēja Nereta.

Lasītājs Leons Stiprais portālam "Delfi" ziņo arī par citiem dabas vērojumiem septembrī. Viņš raksta, ka 19. septembrī Dubultu stacijas niedrājā pamanīja zivju gārni, savukārt dienu vēlāk – 20. septembrī – Slocenes upē dokumentēja balto gārni.

Turklāt Tukuma pilsētas teritorijā viņš septembra izskaņā novēroja tur reti manītu putnu – krauķi. "Daba saka, ka laiki mainās. Vai uz to labāko, siltāko?" vaicā lasītājs.

Latvijas Ornitoloģijas biedrībā portāls "Delfi" uzzināja, ka klimata izmaiņu iespaidā patiesi vērojamas izmaiņas Latvijas ainavā.

Piemēram, baltais gārnis kļūst aizvien sastopamāks un redzamāks. Kā norāda ornitologs Agnis Bušs, Latvijas klimats kļūst siltāks un piemērotaks baltajam gārnim, kura ierastā dzīvošanas vieta līdz šim bijusi vairāk uz dienvidiem. Iespējams, nākotnē baltie gārņi skaita ziņā gūs virsroku pār Latvijā līdz šim parasto sugu – zivju gārni.

Ja esi tev laimējas septembrī novērot ko krāšņu vai neparastu, parādi to portālam "Delfi"! Reportāžu sūti uz aculiecinieks@delfi.lv. Interesantākos novērojumus publiskosim portālā "Delfi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!