Foto: DELFI Aculiecinieks
Aculieciniece Iveta Bogdane sestdien nofotografējusi bargo virpuļviesuli, kas izpostīja vairākas ēkas Balvu novada Bērzpils pagastā.

"Šis skats ir nofotografēts sestdien, pulksten 15.08 no Lubānas ezera ūdens tūrisma attīstības centra "Bāka" skatu laukuma. Sākumā nesapratām, ka tas ir viesulis. Kad bijām atpakaļ mājās Bērzpilī pēc aptuveni divām stundām, tad tikai uzzinājām sliktās ziņas," portālam "Delfi" norādīja Bogdane.

Foto: DELFI Aculiecinieks

Jau ziņots, ka sestdien Bērzpils pagastā nopostītas trīs mājsaimniecības - divām norauti ēku jumti, bet trešā cietusi pamatīgāk - viesulis sadragājas ēkas jumtu un otro stāvu. Tāpat virpuļviesulis sapostījis Golvaru kapsētu, kā arī pagastā esošos mežus.

Vienā no Bērzpils pagastā cietušajām zemnieku saimniecībām aģentūrai LETA pastāstīja, ka zemnieku saimniecībā kopumā atradās septiņas ēkas, no kurām sešas faktiski ir iznīcinātas, tostarp, dzīvojamā ēka. Aptuveni trīs minūtes ilgušā virpuļviesuļa laikā saimniecībā tobrīd atradās tās saimnieks un viņa 87 gadus vecā māte. Sieviete darbojusies āra virtuvē, bet dēls garāžā. Viņi virpuļviesulī nav cietuši.

Foto: Kristians Drāke

Zemnieku saimniecībā stāstīja, ka virpuļviesulis ne tikai pacēlis gaisā ēku jumtus, tās sagraujot, bet arī pacēlis gaisā no ēkām dažādus lielgabarīta priekšmetus, piemēram, saldētavu, kas vēlāk atrasta tuvējā laukā. Tāpat virpuļviesuļa noceltās pirts jumta daļas trāpījušas pļavā esošajai govij, to savainojot.

Saimniecībā atzina, zaudējumi tiek apzināti, bet dabas stihija ir pilnībā to iznīcinājusi. "Palikuši tikai lopi un cilvēki," piebilda zemnieku saimniecībā.

Šobrīd ģimene lūdz palīdzību, lai varētu atjaunot vismaz daļu no saimniecības.

Sestdien vētra plosījusies arī Ludzā, kur izgāzti vairāki koki un cietušas ēkas, liecina aculiecinieku fotogrāfijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!