Aizvadītajā nedēļā satraukumu Vecbebru iedzīvotāju vidū raisīja sarkanas krāsas krusti uz kokiem parka teritorijā pie estrādes. Iedzīvotāji, kā arī novada laikraksts "Staburags", nekavējoties prasīja skaidrojumus Aizkraukles novada domē, kā dēļ plānotā meža kailcirte uz laiku ir pilnībā apturēta, vēsta portāls "staburags.lv".

Meža teritoriju, kas atrodas līdzās labiekārtotajai Vecbebru estrādei, vietējie dēvē par Meža parku. Tur izveidota atpūtas zona ar pastaigu taku tīklu, dažādām sporta stacijām – stabu taku, līdzsvara baļķi, pievilkšanās stieni, baļķu celšanas sekciju, rāpšanās stabi.

Ziemā pastaigu takās ierīko vairāk nekā kilometru garu slēpošanas trasi. Parkā regulāri noris dažādas sporta un kultūras aktivitātes kā ziemā, tā arī vasarā. Lai teritoriju uzturētu kārtībā pagasta vadība un aktīvie iedzīvotāji organizē sakopšanas talkas.

Pēc iedzīvotāju saņemtajiem iebildumiem un skaidrojumu pieprasījumiem, Aizkraukles novada dome tomēr atcēlusi savus plānus veikt meža darbus Vecbebru meža parkā. "ņemot vērā, ka šī teritorija ir tuvu pagasta centram, tajā vietā izveidota atpūtas zona, un arī cilvēku iebildumus, es pārvērtējuši iesāktos darbus. Pagaidām tie ir atlikti," portālam "staburags.lv" sacījis Aizkraukles novada Koku ciršanas atļaujas izsniegšanas komisijas priekšsēdētājs un domes ģeogrāfiskās informācijas sistēmas speciālists Didzis Grudulis.

"Skaidrs, ka kailcirte, kā sākumā bija plānots šajā cirsmā nav piemērota." Novada domē tikšot spriests, vai teritorijā piemērotākā būtu sanitārā vai izlases cirte. Tā ļautu saglabāt valdošo koku sugu – priedi – un nebojātu kopējo ainavu, pastaigu takas.

Meža teritorija Vecbebros ir tikai viena no zonām, kur Aizkraukles novada pašvaldība ir iecerējusi meža darbus. Vietvara mērķtiecīgi novērtējusi savu saimniecību un atlasījusi virkni cirsmu, kuras būtu cērtamas.

""Mans uzstādījums ir, ka mēs nevienu hektāru meža nepārdodam, taču novada teritorijā ir daudz un dažādu vajadzību, kurām pietrūkst līdzekļu, tāpēc, saimnieciski rīkojoties, mēs varam sakārtot gan savus meža īpašumus, izzāģēt pāraugušos kokus, gan arī iegūt līdzekļus, kurus ieguldīt attīstības projektos," vietējam medijam sacījis Aizkraukles novada pašvaldības izpilddirektors Uldis Riekstiņš. Viņš arī norāda, ka pašvaldības pārziņā ir astoņzobu mizgrauža bojātu koku teritorijas, kas noteikti jāsakopj, lai novērstu kaitēkļa izplatīšanos.

Arī Bebru iedzīvotāji piekrīt, ka šajā meža teritorijā daudzas egles ir astoņzobu mizgrauža bojātas, daļēji nokaltušas vai pavisam mirušas vecas egles, tādas noteikti būtu izzāģējamas un izvedamas.

3. aprīlī Bebru pagastā plānota iedzīvotāju tikšanās ar Aizkraukles novada domes vadību un pašvaldības vadošajiem speciālistiem, kur šis jautājums ir viens no aktuālajiem, kas tiks pārrunāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!