Kāda Bauskas daudzdzīvokļu nama iedzīvotāji sestdien, 4. martā, pamanīja, ka stiprajā vējā bīstami sasvēries pagalmam līdzās augošais osis, draudot uzgāzties stāvvietā atstātajiem spēkratiem vai pat ēkai. Izsauktie likumsargi koku zāģēt atteicās, jo neesot bīstams un aug uz privātas zemes. Osis tomēr nogāzās, tiesa gan, neradot postījumus, vēsta portāls "bauskasdzive.lv".

Milzīgā koka stāvoklis Ošu ielas nama iemītniekus satrauca jau pirmspusdienā, taču, redzot, ka tas aizvien vairāk liecas pie zemes un uz mājas pusi, iedzīvotāji pārvietojas pie mājas atstātos auto un ziņoja apsaimniekotājam SIA "Vides serviss". Apsaimniekotājs atbildējis, ka ar koku zāģēšanu nenodarbojas.

Viens no mājas iemītniekiem vērsies pie Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, kur aicināja sazināties ar pašvaldības policiju. Tikai tad, ja likumsargi koku atzīs par bīstamu, glābēji rīkošoties, vēsta "bauskasdzive.lv". Likumsargi uz izsaukumu reaģēja, taču, apskatot koku, atzina, ka to nozāģēt nevar, jo atrodas uz privātas zemes. Iedzīvotājiem jālūdz rakstiska atļauja pašvaldībai.

Kā "bauskasdzive.lv" skaidroja Bauskas pašvaldības policijas priekšnieks Broņislavs Ostrovskis, tad policijas darbinieki, apskatot konkrēto koku, nekonstatēja bīstamību, tāpēc arī netika veikti nekādi tālākie pasākumi. Parasti situācijās, kad bīstamība konstatēta, teritorijā izvieto brīdinājuma zīmes vai norobežojumus.

Apmēram stundu pēc policijas apskates, sestdienas, 4. marta, vakarā ap pulksten 8 osis tomēr nogāzās. Koka zari īpašus postījumus mājai nenodarīja, garāmejošos netraumēja un automašīnas nesabojāja. Tiesa gan, vieta, kur koks nokrita, ir publiski pieejama jebkuram Bauskas iedzīvotājam, kurš tikpat labi varēja pat nenojaust par bīstamo situāciju vai arī stāvvietā varēja iebraukt mājas iemītniekiem nepiederoša automašīna.

Pirmdienas, 6. marta, rītā apsaimniekotāja "Vides serviss" darbinieki kritušo koku sazāģēja un teritoriju atbrīvoja.

Bauskas pilsētas nodaļas vadītāja Dace Šķiliņa iedzīvotājus aicina, ja tie redz bīstamus kokus, vispirms jāsazināties ar koku īpašnieku. Ja tas nav zināms, tad jāsauc pašvaldības policija, kura koku apsekos un sazināsies ar īpašnieku, un aicinās viņu novērst apdraudējumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!