Foto: DELFI Aculiecinieks

LR Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai
Ļ.cien. Ministram Raimondam Vējonim

LR SaeimasTautsaimniecības, agrārās vides un
reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājam

Tiesībsarga birojam

Stopiņu novada, Sauriešu ciema iedzīvotāju

ATKLĀTA VĒSTULE

Par ārkārtas situāciju Sauriešu ciemā, Stopiņu novadā

2011. gada 3. februārī

Šis ir mūsu, Sauriešu iedzīvotāju, lūgums pēc palīdzības. Sakarā ar ilgtošu nekontrolētu ūdens līmeņa celšanos Sauriešu karjeros, Stopiņu novadā, ir izveidojusies ārkārtas situācija karjera tuvumā esošajās mājās. Ūdens līmeņa paaugstināšanās rezultātā ir ļoti cēlušies grutsūdeņi, ir appludināti pagrabi, appludinātas māju komunikāciju sistēmas, tauvas josla no 20 m ir sarukusi līdz 0 metriem. Vienas mājas nožogojums jau atrodas ūdenī. Ūdens līmenis karjeros ir cēlies par apmēriem 3 metriem un tuvākajā laikā (mērāmā mēnešos) draud ar plašas teritorijas applūšanu.

Visstraujākā ūdens līmeņa celšanās ir kopš 2010. gada pavasara un turpinās joprojām. Šobrīd kritiskā situācijā atrodas ap 15 mājām, ja nekavējoši netiek veikti ārkārtas pasākumi un novadīts ūdens no karjeriem, applūstot daudz lielākai teritorijai, sekas būs vairāk kā traģiskas.

Foto - Plūdi Sauriešos

Šie karjeri radušies SIA Knauf darbības rezultātā un 2010.gadā tie ierakstīti Zemesgramatā kā Stopiņu pašaldības īpašums. SIA Knauf darbības laikā šajās ūdenskrātuvēs, ūdens līmenis tika regulēts ar sūkņu staciju. Pašvaldībai pārņemot šos īpašumus, sūkņu stacija tika demontēta, līdz ar to vairs nepastāvēja nekādas ūdens līmeņa kontroles iespējas.

Jau no 2008. gada iedzīvotāji ir informējuši pašvaldību par ūdens līmeņa celšanos, kas tika atstāta bez ievērības. 2010. gada rudenī, kad iedzīvotāji piedalījās domes sēdēs, beidzot tika izsludināts konkurss par karjeru ūdens līmeņa pazemināšanas projektēšanu. Projekts paredz slūžu izbūvi un esoša meliorācijas grāvja padziļināšanu. Vēl viena iesaistītā puse ir Salaspils novada dome, jo paredzētie darbi skar viņu teritoriju. Šobrīd tas viss ir nonācis strupceļā, Stopiņu novada domes priekšsēdētājs A. Pumpurs, atbildīgais par projektu A. Kurzemnieks un deputāti nesniedz iedzīvotājiem informāciju, kādu iemeslu dēļ nenotiek paredzētie darbi, neko nevar atbildēt par termiņiem. Tieši pretēji, mums paziņo – kāpēc vispār mēs šeit dzīvojam?! Mums tas ir ļoti būtiski, jo ūdens līmenis ceļas par 1 cm diennaktī, iestājoties siltākam laikam – 4 līdz 5 cm, un tas jau sen ir sasniedzis kritisko robežu. Pagrabos stāv sūkņi, kas tikai daļēji glābj situāciju, lai māju komunikācijas – gāze, ūdens sūkņi, elektrības pievadi- nebūtu zem ūdens, jo pieplūde ir pārāk strauja. Neviens no domes deputātiem nav izrādījis interesi un apmeklējis mūsu mājas, lai izprastu situācijas nopietnību. Deputāti ir informēti par ūdens pieplūdes straujumu, diemžēl tas netiek uztverts nopietni. Iedzīvotāji paši veic mērījumus un atzīmes, veic konsultācijas ar speciālistiem. Uz šo brīdi zaudējumi, kas nodarīti iedzīvotājiem un arī dabai ir mērāmi tūkstošos. Tikai sūkņi vien elektrību patērē ap Ls 40 mēnesī, nemaz neminot māju atjaunošanas darbus. Pamati tiek izskaloti, ir māja, kuras īpašnieki jau ir spiesti pamest savu pastāvīgo dzīvesvietu.

Šī situācija ir radusies Stopiņu novada domes klajas neizdarības un bezdarbības rezultātā, kura nespēj pārvaldīt savu īpašumu, kā rezultatā cieš citi īpašumi un cilvēki, kaut informācija par šo visu bija zināma no 2008. gada.

Lūdzam saukt vainīgās personas pie atbildības un steidzami rīkoties, lai beidzot tiktu sākti slūžu celtniecības un pārējie darbi ūdens novadīšanai Piķurgas upē.

Mēs slīkstam paši savās mājās. Visiem iedzīvotājiem šīs ir pastāvīgās dzīvesvietas jau daudzu gadu desmitu garumā.

Tā kā līdz šim Stopiņu novada dome nav reaģējusi uz nepieciešamību sniegt iedzīvotājiem atbildes pēc būtības un atrisināt šo kritisko situāciju, uzskatām, ka ir aizskartas mūsu Satversmē noteiktās pamattiesības. Uzskatām, ka pašvaldības atbildīgās amatpersonas savas neprofesionalitātes un/vai bezatbildīgas rīcības dēļ, ilgstoši, jau kopš 2008. gada pavasara, neņemot vērā vairrākkārtējus mutiskus un rakstiskus lūgumus nekavējoties rast konkrētu risinājumu šai problēmai, ir klaji ignorējusi mūsu intereses un tiesības novilcinot darbus, tādējādi apdraudot mums piederošus īpašumus un mūsu iedzīvotāju drošību.

Lūdzam palīdzēt, lai steidzamības kārtā beidzot atrisinātu šo problēmu.

Ar cieņu,
iedzīvotāju vārdā Silvija Kasparoviča

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!