Foto: Kristians Drake ‏
Sestdien Balvu novada Bērzpils pagastā negaidīts virpuļviesulis norāvis dzīvojamai ēkai jumtu un sagrāvis tās otro stāvu, liecina aculiecinieku filmēts video.

Video redzams, ka no koka dzīvojamās mājas palicis tikai pirmais stāvs, savukārt mājas pagalmā mētājas mājas būvdetaļas un nogāzti koki.

Citā aculiecinieku video fiksēts, ka Bērzpils pagasta Golvaros vētra izgāzusi vairākus kokus un bojājusi arī ēkas.

Bērzpils pagasta pārvaldes vadītāja Biruta Bogdane portālam "Delfi" norādīja, ka viesulis plosījies sestdien ap pulksten 16.00. Tajā smagi cietušas divas dzīvojamās ēkas, mazāki bojājumi varētu būt vēl citām celtnēm. Izgāzti arī daudzi koki, īpaši cietusi Golvaru kapsēta. Pirmdien pagasta amatpersonas dosies apsekot cietušās saimniecības un precizēs postījumus apmērus.

Vienā no Bērzpils pagastā cietušajām zemnieku saimniecībām aģentūrai LETA pastāstīja, ka zemnieku saimniecībā kopumā atradās septiņas ēkas, no kurām sešas faktiski ir iznīcinātas, tostarp, dzīvojamā ēka. Aptuveni trīs minūtes ilgušā virpuļviesuļa laikā saimniecībā tobrīd atradās tās saimnieks un viņa 87 gadus vecā māte. Sieviete darbojusies āra virtuvē, bet dēls garāžā. Viņi virpuļviesulī nav cietuši.

Zemnieku saimniecībā stāstīja, ka virpuļviesulis ne tikai pacēlis gaisā ēku jumtus, tās sagraujot, bet arī pacēlis gaisā no ēkām dažādus lielgabarīta priekšmetus, piemēram, saldētavu, kas vēlāk atrasta tuvējā laukā. Tāpat virpuļviesuļa noceltās pirts jumta daļas trāpījušas pļavā esošajai govij, to savainojot.

Saimniecībā atzina, zaudējumi tiek apzināti, bet dabas stihija ir pilnībā to iznīcinājusi. "Palikuši tikai lopi un cilvēki," piebilda zemnieku saimniecībā.

"Delfi" jau ziņoja, ka sestdien pērkona negaiss radīja postījumus vietām Vidzemes austrumu un Latgales ziemeļu daļā, liecina meteoroloģiskā informācija un aculiecinieku ziņotais. Atbilstoši sākotnējai informācijai lielākie postījumi ir vietām Gulbenes pusē, teritorijā starp Lubānu un Kārsavu un ziemeļos no Ludzas.

Aculiecinieku uzņemtajās fotogrāfijās redzami nolauzti un ar saknēm izgāzti koki, kā arī daļēji norauts ēkas jumts Gulbenes apkaimē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!