Foto: F64
Līdz šim pavasarim ikviens Bolderājas sociālās mājas Mežrozīšu ielā 43, Rīgā iemītnieks, kam pienācās bezmaksas ēdināšana, maltīti varēja saņemt uz vietas. Šogad ēdinātājs iepirkuma konkursā zaudējis. Nama iemītniekiem pēc pašvaldības apmaksātā ēdiena nu ir jādodas uz apmēram 300 metru attālu vietu, kurp nokļūt slimiem un veciem cilvēkiem ir diezgan sarežģīti.

"Dabīgi, ka mēs esam neapmierināti, jo viens otrs knapi uz kājām stāv un grūti aiziet līdz ēdināšanas vietai," portālam "Delfi" pastāstīja viena no Bolderājas sociālās mājas iemītniecēm un bezmaksas pusdienu saņēmējām, 78 gadus vecā Mārīte Vīgante.

Seniore stāsta, ka līdz tagadējai ēdināšanas vietai Kaņepju ielā jāmēro 200 līdz 300 attāls ceļš. Tas ir nelīdzens, ar zāli apaudzis laukums, ko cilvēkiem ratiņkrēslos, ar staiguli vai spieķi grūti pievārēt. Bijuši pat gadījumi, ka cilvēki pakrituši.

"Esmu uz kājām," saka Vīgante. "Varu vēl aiziet. Esmu dzīvīga, atnesu kaimiņiem, nav grūti. Bet ir tādi, kas vispār nevar. Tad, kad gāja tepat uz dienas centru, knapi stāvēja, jo viņš nevar nostāvēt ne ar to štoku, ne ar ko. Nav jau kas tagad atnes," stāsta seniore. Viņa arī piebilst, ka dienas centra ēdiens bijis ievērojami garšīgāks nekā šobrīd pieejamais.

Līdzšinējie ēdinātāji, Diakonijas dienas centra "Dzīvības aka" vadītāja Anete Ankmane portālam "Delfi" apliecina, ka šogad zaudējuši konkursā par iespēju nodrošināt bezmaksas ēdināšanu. "Mēs tur neesam vainīgi," saka Ankmane. "Pazaudējām iepirkumu. Ēdināšanas vietas statusu atņēma." Vadītāja piebilst, ka ļoti labprāt turpinātu dot ēdinu, pat aiznestu līdz ēdēju namdurvīm, jo atrodas vienā mājā ar tās iemītniekiem.

Lai gan pašvaldības apmaksātās bezmaksas maltītes ir pieejamas citur, joprojām Diakonijas dienas centrā ikvienas varot saņemt sātīgu bezmaksas zupu, ko nodrošina par ziedojumiem. "Viss notiek. Dzīvība kūsā. Zupiņu iespējams saņemt. Ir tādi, kas nāk labāk šeit tikai pēc zupas. Mums tā ir ļoti, ļoti sātīga," stāsta Ankmane.

Viņa lēš, ka šobrīd apmēram puse no iepriekš nākušajiem, un tas ir ap 50 cilvēkiem, joprojām turpina pusdienot dienas centrā.

Iespējas izvēlēties

Savukārt Rīgas domes Labklājības departamenta Sociālo pakalpojumu administrēšanas nodaļas pilngadīgām personām vadītāja vietnieks Aldis Strapcāns pauž – Diakonijas centrs "Dzīvības aka" nekvalificējās prasībām. No juridiskā viedokļa piedāvājums nebija atbilstošs. "Viņi diemžēl nekvalificējās prasībām. Līgumus mēs noslēdzam ar pilnīgi visiem pakalpojuma sniedzējiem, kuri kvalificējas," portālam "Delfi" skaidro Labklājības departamenta pārstāvis.

Vienlaikus viņš pārliecināts, ka sociālās mājas Mežrozīšu ielā iemītniekiem ir pietiekamas iespējas izvēlēties, kur saņemt bezmaksas maltīti. Tuvumā ir vismaz trīs ēdinātāji. "Tur ir trīsstūris. Viens ir piecu minūšu gājienā. Otrs ir astoņu minūšu gājienā, vēl viens apmēram piecu minūšu gājienā. Ja cilvēks nevar aiziet, tad ir pakalpojums – silto pusdienu piegāde mājās," norāda departamenta pārstāvis Strapcāns.

Labklājības departamentā uzskata, ka jo lielāka izvēle, jo lielāks ieguvējs ir klients. "Var iet, kur labāk garšo. Mēs to atbalstām, lai būtu konkurence savā starpā. Lai ir ēdināšanas punktu vairāk, lai pieejamāks, lai garšas ziņā var izvēlēties," portālam "Delfi" sacīja Strapcāns.

Diakonijas dienas centra vadītāja apliecina, ka nākamgad atkal piedalīsies iepirkumu konkursā par iespēju izsniegt bezmaksas pusdienas.

"Mēs šeit strādājam tikai par labu visiem Bolderājas iedzīvotājiem. Bija mīlīgi skatīties, ka klientes čībiņās un halātiņos paņem ēdienu. Mīļi skatīties, ka tas tik viegli bija tepatās," noteic Ankmane.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!