Foto: DELFI Aculiecinieks
16. martā jeb leģionāru piemiņas dienā jau no paša rīta pie Brīvības pieminekļa pulcējas cilvēki.

Rīgas centrā, lai nodrošinātu sabiedrisko kārtību, patrulē vairākas policistu ekipāžas. Lielākā policistu koncentrācija atrodas pie galvenā piemiņas dienas objekta - Brīvības pieminekļa.

Pirmie pie pieminekļa ieradās "Apvienība pret nacismu", kuri uzstādīja savu instalāciju - improvizētas karātavas un lielizmēra fotogrāfijas, kurās redzami cilvēki koncentrācijas nometnēs.

Ar turpmāko notikumu gaitu varat iepazīties aculiecinieku reportāžās:


'Apvienība pret nacismu' konference ar Tatjanu Ždanoku


Foto: DELFI Aculiecinieks

"Šorīt 16. martā viesnīcā "Hotel de Rome" notiek "Apvienības pret nacismu" rīkota konference ar Simona Vizentāla un Tatjanas Ždanokas piedalīšanos. Latviešu leģionāru aizstāvji izvietojuši plakātus pie viesnīcas ar ironiskie tekstiem," raksta aculieciniece, kas vēlējās palikt anonīma.

Bildes iesūtījusi arī aculieciniece Ilze.


'Daugavas Vanagi' gatavojas gājienam


Foto: DELFI Aculiecinieks

"Daugavas vanagi" pie Doma baznīcas lēnām stājas rindās un gatavojas savam gājienam, kas ved līdz Brīvības piemineklim. Gājienā piedalās arī sabiedrībā pazīstamie politiķi no Nacionālās apvienības rindām – Jānis Dombrava, Dzintars Rasnačs un Imants Parādnieks.

Cilvēki rokās nes dažādu valstu karogus un puķes. Darbībām līdzi seko policija.

"Daugavas Vanagus" un to domubiedrus gājienā pavadīja dūdu un bungu skaņas. Gājiens cauri Vecrīgai noritēja bez konfliktsituācijām un asas viedokļu apmaiņas starp abām pusēm.

Muzikāla protesta akcija

Foto: DELFI Aculiecinieks

Kaspars: "Nonākot līdz viesnīcai "Roma", gājiena dūdu un bungu skaņas sajaucās ar vientuļa akordeonista izpildīto padomju laiku melodiju "Svētais karš". Daži savu attieksmi pret 16.marta notikumiem izrāda tādā veidā."

Mierīgais gājiens un grūstīšanās pie Brīvības pieminekļa

Foto: DELFI Aculiecinieks

Edgars Čurkste: "Šodien norisinājās leģionāru piemiņas dienai veltītie pasākumi. Iesākumā dievkalpojums Doma baznīcā, kurā mācītājs aicināja lūgt par Latviju un apzināties savas tautas un valsts vērtību. Tālāk sekoja gājiens līdz Brīvības piemineklim (bildes), kas noritēja bez starpgadījumiem. Gājienā piedalījās daudz dažāda vecuma cilvēki, rokās nesot ziedus un Baltijas valstu karogus. Pie pieminekļa, kā katru gadu, bija arī karogu aleja.

Diemžēl neiztika arī bez provokācijām no "citādi" domājošo puses, kas pret gājiena dalībniekiem vērstos skaļruņos izplatīja "informāciju" par it kā leģionāru veiktajiem noziegumiem. Materiāls bija ierakstīts datorā, bet to apsargājošie cilvēki krieviski sarunājās par "provokācijām" un "izdevušos pasākumu". Daži pretējās puses pārstāvji skaļruņus centās apgāzt, kas uz brīdi arī izdevās.

Visvairāk gan visā šajā pārsteidz policijas ne-sagatavotībā konfliktu novērst. Daži policisti krievu valodā runājās ar skaļruņu apsargiem, tad pa rāciju tika dota pavēle cilvēkus nodalīt vai kaut kā tā un policijas darbinieki bez paskaidrojumiem sāka visus grūstīt, arī fotogrāfus.

Kopumā gan bija prieks redzēt dažāda vecuma cilvēkus, ar Latvijas karogiem rokā vai lentītēm pie krūtīm, noliekot ziedus pie Brīvības pieminekļa un atceroties savas valsts sarežģīto un traģisko vēsturi."


Leģionāru piemiņas gājiens, R.Dzintars cīņā par klusumu un J.Kuzins policijas busiņā

Foto: DELFI Aculiecinieks

Reportāžu iesūtīja "rusantro".



16. marts Rīgā: Policisti, bijušie leģionāri, antifašisti


Foto: DELFI Aculiecinieks

"Dažas fotogrāfijas no 16. marta pasākumiem un notikumiem Rīgā, pie Brīvības pieminekļa," raksta aculiecinieks Pāvils.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!