76 gadus vecā pensionāre Ņina ir šokēta par Rīgas domes piedāvāto sociālo dzīvokli, kurā dienasgaisma ieplūst caur jumta logiem, bet sienas noklātas ar pelējumu. Sieviete ir uz izmisuma robežas, jo nezina, ko darīt – viņa saprot, ka pēc vīra nāves nevar atļauties īres dzīvokli, taču viņa arī nevar dzīvot domes piešķirtā mitekļa apstākļos, vēsta portāls "rus.delfi.lv".

Pašlaik Ņina dzīvo ģimenes dzīvoklī. Saimniece piekritusi, ka pensionāre maksā tikai par komunālajiem pakalpojumiem. Kamēr vēl bija dzīvs vīrs un kopā bija divas pensijas, bija vieglāk. Palikusi viena, pensionāre saprot, ka dzīve pārvērtusies par izdzīvošanu: "Mana pensija ir 239,15 eiro, no kuriem 100 nākas atdot par komunālajiem pakalpojumiem."

2011. gada martā sieviete iestājās rindā, lai saņemtu Rīgas domes sociālo mitekli. Pirmā dzīvokļa platība bija 16 kvadrātmetri, taču tas nebija sievietei piemērots, jo virtuve apvienota ar istabu. "Esmu astmātiķe un visu šo smaku dēļ man sākas lēkme," skaidro pensionāre.

"Lūdzu, lai man piešķir dzīvokli Pārdaugavā. Man tur ir māsa, kurai 80 gadi. Mums grūti vienai pie otras nokļūt, esot dažādās pilsētas malās. Bet man atbildēja: iedosim, kas ir. Labi. Rezultātā iedeva dzīvokli Lubānas ielā kā dzīvokli ar visām ērtībām un ne vārda neteica, ka tas ir bēniņu miteklis. Istaba kopā ar virtuvi, logi griestos, pelējums uz sienām. Spriežot pēc visa, jāmaina visas instalācijas. Pēc tā, kā veidoti griesti, visā augumā var staigāt tikai koridorā, vannasistabā un nedaudz pa virtuvi. Bet, kad sniegs sakrāsies uz horizontālajiem logiem, nāksies dzīvot bez dienas gaismas. Noslēpties no saules vai Mēness arī nav iespējams. Un šis ir dzīvoklis ar visām ērtībām. Tā vienkārši ir kaut kāda ņirgāšanās," savu vilšanos neslēpj Ņina.

Apskatot jau otro dzīvokli, sieviete tajā pat dienā uzrakstīja domei, ka atsakās. Oficiālajā atbildē, ko viņa saņēma, sacīts, ka pašvaldība sociālos dzīvokļus var iedalīt tikai likuma robežās un saskaņā ar iedibināto kārtību. "Pašvaldība piedāvāja vienistabas dzīvokli ar visām ērtībām Aglonas ielā (ceturtajā stāvā, renovēta māja ar liftu) un Lubānas ielā (māja ar liftu), no kura īres jūs atteicāties – tā teikts vēstulē. "Saskaņā ar normatīvajiem aktiem, atsevišķi dzīvojošiem cilvēkiem, kas sasnieguši pensijas vecumu, un tāpat arī pirmās grupas un otrā grupas invalīdiem, tiek piedāvāta dzīvojamā platība sociālajās mājās. Īrei tiek piedāvāta tāda dzīvojamā platība, kāda nokļūst Mājokļu pārvaldes rīcībā. Mitekļu atrašanās vieta, platība un plānojums ir atšķirīgi. Pašvaldības iespējas ne vienmēr sakrīt ar klienta vēlmēm, tāpēc atsakoties no piedāvātā dzīvokļa, savu izvēli nepieciešams rūpīgi izvērtēt."

Foto: DELFI Aculiecinieks

Pēc likuma Ņina var pretendēt uz trešo variantu, bet iet skatīties, ko viņai atkal piedāvās, sievietei ir bail. Ja arī trešais dzīvoklis izrādīsies viņai nepiemērots, pensionāre no rindas tiks izslēgta.

RD: piedāvājam dzīvošanai derīgas telpas

Cik daudz cilvēku ir neapmierināti ar piedāvātajiem dzīvokļiem un no tiem atteikušies, nav zināms – Rīgas domes Mājokļu un vides departaments šādu statistiku neveido. "Atteikums no piedāvātā dzīvokļa īres tiek reģistrēts kā parasts iesniegums, tas netiek īpašā veidā izdalīts no kopējā iesniegumu skaita," skaidroja Mājokļu un vides departamenta pārstāve Mārīte Javorksa.

Saskaņā ar Javorskas sacīto, īrei tiek piedāvāta tikai dzīvošanai derīga dzīvojamā platība. Ja telpas ir apgaismotas, apkurinātas un derīgas tam, lai tajās ilgstoši uzturētos, bet nepieciešams kosmētiskais remonts, tās tiek piedāvātas īrei: "Vizuāli nepievilcīga dzīvojamā platībā automātiski netiek klasificēta kā nederīga dzīvošanai."

Visbiežāk, atsakoties no piedāvātā mitekļa, cilvēki norāda sekojošus iemeslus: nepatīk plānojums, stāvs, atrašanās vieta (nepatīk konkrētais rajons, tālu no darba vietas, skolas, bērnudārza), neapmierina platība (visbiežāk vēlas lielāku dzīvokli, bet retāk – mazāku), tehniskais dzīvokļa stāvoklis (nepieciešams kosmētiskais remonts).

Kas saistās ar Ņinas sūdzībām par veselību, tad mājokļu departamentā atzīmēja, ka cilvēka veselības stāvoklis, piešķirot dzīvokli, var tikt ņemts vērā, ja tiek iesniegta ģimenes ārsta izziņa par apstiprinātu diagnozi.

Saskaņā ar RD Vides un mājokļu departamenta ziņām 2019. gada 1. maijā savu rindu, lai saņemtu sociālo dzīvokli, gaida 3404 ģimenes.

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Darbdienās no plkst. 10.00 līdz 14.00 varat arī ziņot par nebūšanām, novērojumiem, ierosinājumiem, zvanot pa "Delfi Aculiecinieka" tālruni - 67784066!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!