Trešdienas rītā uz Slokas stacijas gājēju pārejas Jūrmalā apstājās vilciens, bloķējot iespēju šķērsot sliedes. Cilvēki riskēja ar savu drošību un laipoja starp stāvošu un ejošu vilcienu, ziņo aculiecinieks. "Latvijas Dzelzceļš" ("LDz") šādos gadījumos aicina izvēlēties citu vietu sliežu šķērsošanai.

"Slokas dzelzceļa stacijas gājēju pāreja nav droši šķērsojama. Te regulāri jāriskē ar savu dzīvību, lai nokļūtu uz pastu. "Latvijas Dzelzceļš" apzināti ignorē iedzīvotāju tiesības normāli dzīvot," teic aculiecinieks. Viņš piebilst, ka sevišķi intensīva satiksme šajā posmā ir no rītiem. Vilcieni virzoties no Tukuma uz Rīgu un otrādi, un gājējiem nākas atrasties starp diviem vilcieniem.

"LDz" skaidro, ka vietās, kur gājēju pārejas ir vienā līmenī ar sliežu ceļu un atrodas stacijas teritorijā, tās var aizšķērsot vilciena sastāvs. Vilcienam dažkārt jāapstājas, lai palaistu garām citu vilcienu, jāveic ritošā sastāva pārbaude, vai vagonu atkabināšana, manevru darbi. Iespējams, ka pat izveidojusies bīstama situācija ar kādu no vagoniem un nepieciešams to pārbaudīt vai atkabināt, stāsta "LDz" pārstāvis Māris Ozols.

"Ja plānota ilgstoša vilciena stāvēšana, mašīnists gājēju pāreju atbrīvo, lai iedzīvotāji sliedes varētu šķērsot," teic Ozols. Savukārt, ja vilciens apstājies uz neilgu brīdi, tad ir sarežģīti veikt visas nepieciešamās darbības vagona atkabināšanai. Tas var prasīt pat 20 minūtes. Jānobloķē riteņi, jāatkabina lokomotīve, kā arī jāveic citi pasākumi, klāsta Ozols.

"LDz" pārstāvis uzsver, ka cilvēkiem jābūt saprotošiem un gadījumos, kad ilgāku laiku nobloķēta pāreja, jāmeklē citas vietas sliežu šķērsošanai. Viņš akcentē, ka vilcieni uz gājēju pārejas tomēr neapstājas nevīžības vai aizmāršības dēļ, bet tāpēc, ka citādi nav iespējams. Katru stāvēšanas gadījumu vilciena mašīnistam ir jāreģistrē un "LDz" rūpīgi pārbauda visas šīs atskaites, lai pārliecinātos par vilciena apturēšanas pamatotību.

""Delfi" aculiecinieka filmēto situāciju pārbaudīsim. Atbildīgajiem darbiniekiem atgādināsim par nepieciešamību rūpīgi plānot vilcienu stāvēšanu, lai iespējami mazāk traucētu gājējiem," sola "LDz" pārstāvis.

Foto: DELFI Aculiecinieks

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!