Mūzika no Rīgas restorāna, kas izvietots uz tirdzniecības centra otrā stāva, neļuj mūsu ģimenei normāli atpūsties, vēl jo vairāk - gulēt," raksta "Delfi" lasītājs Andrejs, kura dzīvoklis atrodas iepretim restorānam.

1. Aculiecinieka pieredzētais (video)

"Labi, ja vēl mūzika skanētu vienīgi restorāna apmeklētājiem, taču ar to "baro" visus apkārtnes iedzīvotājus. Uzņēmuma īpašnieki, nesaprotamu iemeslu dēļ, skaļruņus pagriezuši ielas virzienā, kas ar atbalss palīdzību rada vienreizēju akustiku," raksta Andrejs.

"Video labi parāda, ka mūzika brēc ne vien nedēļas nogaļu vakaros, bet arī no rītiem, un dienas laikā - bieži vien arī darbadienu laikā. Vai tad patiešām restorāns arī šādās stundā apkalpo viesus, vai arī tā ir mērķtiecīga cilvēku, kas dzīvo blakām, rīdīšana? Pats interesantākais, ka radusies situācija turpinās jau gandrīz trīs gadus," sašutis ir aculiecinieks.

Andrejs akcentē, ka "jau apmēram trīs gadus Rīgas pašvaldības policija tiek regulāri izsaukta, pamatojoties uz pārāk skaļo mūziku ar zemas frekvences skaņām, no kurām vibrē stiklidzīvoklī un no kurām nogurst visi dzīvokļa iemītnieki. Policijā iesniegti apmēram 50 iesniegumi, sastādīti desmitiem protokolu par sabiedrībās kārtības traucēšanu, izsūtīta virkne vēstuļu un sūdzību, bet tas viss - bez nekāda rezultāta.

"Policisti tiek aicināti uz mūsu dzīvokli, lai paši personīgi pārliecinātos, ka mūzika ir tik skaļa, ka nav iespējams gulēt un atpūsties. Policija ir fiksējusi koncertus fotoaparātos, vieokamerās, personīgi klausījušies skaļu koncertmūziku, ir sastādījuši iesiegumus un protokolus, taču viss paliek kā bijis," skaidro lasītājs. Kolektīvās sūdzības pēdējo trīs gadu laikā arī tikušas iesniegtas gan Rīgas domē, gan Municipālās policijas vadībai, taču nekādi reāli uzlabojumi tā arī nav notikuši.

Rīgas domas vadība Rīgas izpilddirektora personā ir izdevis atļauju rīkot publiskus sarīkojumus (koncertus) šim restorānam visu iepriekšējo gadu, un turpina to darīt arī tagad, ne mazākajā mērā nereaģējot uz gandrīz ikdienas iesniegtajām sūdzībām un pašvaldības policijā atstātajiem iesniegumiem.

Policijas darbinieki neko nespēj iesākt, jo Rīgas domes izpilddirektors, kas izdod atļauju koncertu rīkošanai un mūzikas atskaņošanai, ir viņu priekšnieks.

"Vai tiešām viss notiekošais ir likumīgi? Vai arī kādam ir iespēja būt ārpus noteikumiem?" jautā Andrejs.

2. Rīgas pašvaldības policijas komentārs

"Skaļā mūzika un troksnis, ko rada Rīgas restorāni un klubi - patiešām pilsētā ir liela problēma. Īpaši jau vasaras sezonā," portālam "Delfi" skaidro Rīgas pašvaldības policijas pārstāve Inese Krieviņa.

Saskaņā ar viņas teikto, tādos gadījumos patiešām iesākt kaut ko ir grūti. Policijas darbinieki ierodas izsaukuma vietā - klausās skaļu mūziku, sastāda protokolu, balstoties uz sabiedriskās kārtības traucēšanas faktu. Tālākais, ko viņi var darīt, ir lūgt iestādes īpašniekiem pieklusināt skaņu un piemērot administratīvo pārkāpumu, un sodu par to.

Protokola sastādīšanai par skaļu mūziku policijai nepieciešams, lai, kā minimums, divu dzīvokļu iedzīvotāji sagatavotu iesniegumu par šādu faktu, teica Krieviņa. Tas nozīmē, ka, piemēram, ģimene ar četriem cilvēkiem, kas dzīvo vienā dzīvoklī - nav pietiekami.

Krieviņa sevišķi akcentēja, ka policija nekādā gadījumā nenodarbojas ar laborotoriskiem skaņas skaļuma mērījumiem, un tai ar to nav nekāda sakara. Tas ir, iedzīvotājiem pastāvīgi ar šo jautājumu ir jānodarbojas, izsaucot speciālās firmas, un pēc tam policijai jāiesniedz šādu mērījumu rezultāti, vien kā papildinājumu pašam iesniegumam.

Rīgas municipālās policijas pārstāve akcentēja, ka reālu gadījumu, ka policija būtu pasniegusi izmeklēšanas rezultātus un mērījumus ar speciālas aparatūras palīdzību, līdz šim nav bijis.

Krieviņa tāpat atzīmēja, ka cīnīties ar skaļu mūziku no bāriem, klubiem un restorāniem, ir ļoti sarežģīti, jo parasti ar šo iestāžu īpašnieki algo ļoti spēcīgus juristus.

Sūtiet savas reportāžas un saņemiet balvu - dāvanu karti restorāna apmeklējumam.

Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet nereģistrētajiem autoriem reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!