Foto: DELFI Aculiecinieks
Sakarā ar tuvojošos Sieviešu dienu kopā ar draugu atcerējāmies daiļā dzimuma pārstāves mūsu armijā.

Sākumā sieviešu karaspēka daļā bija maz - tikai medpunktā, tad vēl štābā lietvedes, grāmatvedes un, protams, pavāres virtuvē.

Parasti viņu ceļi ar obligātā dienesta karavīriem nekrustojās. Tāpēc pie mums, autorotā, kas atradās pirmajā stāvā, dušu telpu logi nebija aizkrāsoti, un puiši, vasarā mazgājoties, tos droši turēja vaļā. Vēlāk, kad kazarmās un virsnieku dežūrtelpās sāka parādīties kareives, pēc viņu prasības logus aizkrāsoja.

Interesants bija kāda karavīra stāsts par nedienām ar rotas virsnieci. No rīta, pēc komandas stāties rīta rosmē viens vads skrējis uz tualeti tikai apakšbiksēs. Pārējie, lai viss notiktu ātrāk, ģērba formas bikses. Atskrienot pirmajam vadam, tie savukārt skrēja uz tualeti. Tas nodrošināja ātru rotas ierašanos sporta laukumā. Bet jauniem puišiem no rīta mēdza gadīties zināma īpatnība, tā sakot, rīta stīvums. Kamēr sievietes kazarmās nebija, tā nebija problēma.

Puisis stāstīja, ka viņam apnicis izdomāt visādus paņēmienus, kā slēpt savu lepnumu. Sācis jozt uz tualetes telpām tā kā bija. Nu, leitnantes kundze tajās reizēs komandējusi karavīrus ar aizgrieztām vai paceltām acīm.

Sieviešu dienā parasti stundu pusotru pirms darba beigām sievietes tika aicinātas uz virsnieku atpūtas istabu. Tur komandieris apsveica daiļā dzimuma pārstāves visu karavīru vārdā. Staltākie un drosmīgākie virsnieki dalīja puķes un bučoja dāmas uz vaiga. Tad visi dzēra kafiju un ēda sarūpēto torti.

Sākoties profesionālajam dienestam, prasības pret karavīriem-sievietēm auga. Nu, viņām nācās gan dežūrēt caurlaides punktā, gan arī skriet maršus, kā visiem citiem karavīriem. Taču dāmas turējās braši.

Gribētos visas sievietes-karavīrus sveikt svētkos un novēlēt izturību un karjeras izaugsmi. Gribas arī pieminēt mūsu vienīgo lielvirsnieci, kas savā postenī kalpoja astoņus gadus. Vaira-Vīķe Freiberga rūpējās par karavīriem un panāca krietnu uzlabojumu karavīru sadzīvē, piemēram, gan formas tērpu pilnveidošanā, gan arī telpu stāvokļa uzlabošanas jautājumos.

Šajā svētku dienā gribas pateikties visām sievietēm-patronesēm, kas visdažādākos veidos uztur karavīru kaujas spējas un labu garastāvokli.
Priecīgus svētkus!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!