Foto: DELFI Aculiecinieks

Latvijas Zinātņu Akadēmijā (LZA) 11.jūnijā notika "Latvijas dabas retumu pētnieka, publicista, sabiedriskā darbinieka, zinātnieka Gunta Eniņa grāmatas "Nezināmā Latvija" atvēršanas svētki. Pasākumu vadīja režisors Jānis Streičs. Atzinības vārdus Guntim Eniņam teica LZA prezidents Ojārs Spārītis, akadēmiķis Jānis Stradiņš, profesore Janīna Kursīte un daudzi klātesošie," informē portāla "Delfi" lasītāja Gundega Sloka.

"Tika demonstrēta režisora Zigurda Vidiņa dokumentālā filma par klinšu rakstu atklāšanu. Grāmatas izdevējs AS "Lauku avīze."

Guntis Eniņš pateicās visiem, kas palīdzējuši jaunu atklājumu veikšanā, grāmatas tapšanā un visiem jaunajiem dabas pētniekiem, kas turpina izzināt, meklēt un aizsargāt Latvijas unikālos dabas brīnumus. Eniņš: "Šī grāmata ir ne tikai ceļvedis tūristiem, bet arī ceļvedis domāšanā un meklēšanā, ceļvedis Latvijas saprašanā, izprašanā, novērtēšanā, ceļvedis Latvijas mīlestībā".

Vairāk nekā četrdesmit gadu laikā Guntis Eniņš ir atklājis Latvijā vairākus simtus unikālus dabas retumus: dižkokus, alas, pazemes ezerus, dižakmeņus, klintis, avotus, neparastas reljefa formas, petroglifus, vietvārdus. Eniņš ir publicējis simtiem populārzinātniskus rakstus par Latvijas dabas pieminekļiem, savulaik vadījis TV raidījumu bērniem "Dabas grāmata". Guntis Eniņš ir bijis viens no "Dižkoku atbrīvotāju grupas" (saukti par dagistiem) un arī sabiedriskā fonda "Dabas retumu krātuve" dibinātājiem, tās vadītājs.

"Arī zināmajā ir ļoti daudz nezināmā. Es ceru, ka izdosies nosargāt mūsu latvisko ainavu, skaistāko Eiropā, un latviskās vērtības: vietvārdus, dižkokus, lauku mājas un saimniecības, dabas pieminekļus, klinšu rakstus ar buramburtiem, alas, akmeņus, ezerus, upes, avotus, zemi, latvisko kultūru", teic Guntis Eniņš.

Sveicam Gunti Eniņu ar jaunās grāmatas "Nezināmā Latvija" izdošanu un dzimšanas dienā!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!