Foto: Privātais arhīvs
Ir nepatīkami, ka jāgriežas pie sabiedrības ar šādu aicinājumu un visai savdabīgu apzīmējumu, bet cita es neatradu, lai nosauktu šos cilvēkus citādāk. Ne kas neliecina, ka šo personu apziņā ir kaut mazākās vērtību sajūtas par tautas vēsturi. Iespējams, šī gada sākumā vai pat marta mēnesī, renovējot kādu māju Kurzemē Kuldīgas, Talsu vai, iespējams, arī Ventspils novados, tiek atrasts latviešu policijas bataljona karavīra fotogrāfiju albums ar žetonu un algas grāmatiņu, starp dokumentiem parādās uzraksts ar Jāņa Indāna vārdu.

Visu atrasto ar sociālo tīklu palīdzību nekavējoties pārdod.

No gūtās informācijas zināms, ka mājās tika veikti remondarbi un starp baļķu sijām tika atrasts fotoalbums un dokumenti, bez saimnieka ziņas viss tika izsaimniekots. “Mūdži” domājuši, ka uz dokumenta parakstītais Jāņa Indāna vārds un uzvārds ir apliecinājums viņa albuma piederībai un dažu fotogrāfiju identitātei. Patiesība var izrādīties cita, jo persona, kas avotu ir paslēpis, iespējams, nācis no Sēlijas mežabrāļu grupas, kuru vadīja Jānis Indāns (kritis 1950.gada 25.februārī).

Mana izvirzītā versija balstās uz to, ka atrastais foto albums ar žetonu piederējis kurzemniekam Kārlim Āboliņam, dzimis 1920. gada 18.decembrī, iesaukts policijas bataljonā no Talsu apriņķa. Kārlis Āboliņš 1944. gada vasarā dezertē un nokļūst Sēlijas mežabrāļu grupā, atrazdamies mežabrāļu vienībās piedalās kaujas operācijās.

Kārlis Āboliņš 1946.gada nogalē devās uz savām tēva mājām Kurzemē, kas notika ar viņu tālāk nav zināms, jo tiesāto un represēto sarakstos minētās personas nav. Ja kādam ir zināma Kārļa Āboliņa izcelsme, radniecība, lūgums atsaukties. Tāpat aicinu atsaukties māju īpašniekus Kuldīgas,Talsu un Ventspils novados, kuriem nesen veikti remontdarbi, varbūt tieši Jūs variet būt liecinieki un iespējams likumīgie īpašnieki šo vēsturisko avotu sakarā. Vēsture, kas nav balstīta uz dokumentu saturisko izpēti, nav ticama, bet vēstures jēga ir tieši tās ticamība ar izcelsmes avotu.

Tirgošanās ar relikvijām bez saturiskās vērtības ir konkrēto personu komerciālā ieinteresētība, kas pieļauj morālo degradāciju, nepieļaujot izzināt saturisko aspektu. Pie tam var izrādīties, ka atradums ir iegūts nelikumīgā ceļā un ir pakļauts kriminālatbildībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!