Foto: DELFI Aculiecinieks
Latvijā malārijas zāles "Malarone" maksā divas reizes dārgāk, nekā tas ir Igaunijā, lai gan izplatītājs ir viens un tas pats. "Malarone" ir recepšu zāles, taču ir Latvijas iedzīvotāji, kas izvēlas "caur paziņām" zāles iegādāties kaimiņvalstī, lai tā ietaupītu, portālam "Delfi" stāsta kāds aculiecinieks.

Pirms doties uz kādu eksotisku valsti, bieži vien jāiegādājas zāles, kas aizsargā pret malāriju. Baltijas valstīs tās ir "Malarone", kuru izplatītājs ir britu farmācijas kompānija "Glaxo Smith Kline" jeb GSK. Latvijā par vienu 12 tablešu iepakojumu jāmaksā 53,24 eiro, bet Igaunijā tāds pats iepakojums maksā vien 23 eiro.

"GSK kā zāļu ražotāja piedāvātā cena visās Baltijas valstīs ir vienāda, tomēr komercpolitika jeb atlaižu politika katrā no valstīm var būt atšķirīga. Nesen esam nodibinājuši vienotu Baltijas organizāciju "GSK Baltic", šajā kontekstā mēs pārskatām nepieciešamību konsolidēt komercpraksi, cenu politiku visās trīs valstīs," portālam "Delfi" atzīst GSK pārstāve Latvijā Sabīne Puķe.

Pašlaik GSK fokusējas terapijas nozarēm, kas iekļauj "elpceļus, HIV un vakcīnas". Puķe norāda, ka "Malarone" ir viens no daudziem GSK produktiem ar nelielu apjomu, kas līdz šim nav bijis prioritāšu sarakstā. "Vispārīgi runājot, komercatlaižu atšķirības starp valstīm nosaka dažādie apjomi un konkurences apstākļi," skaidro GSK pārstāve.

"Katram zāļu ražotājam ir sava cenu politika, kādu tas realizē katrā reģionā. Iespējams, ka vienas zāles kādā valstī ir dārgākas, bet citas atkal lētākas," portālam "Delfi" apliecina Zāļu valsts aģentūras (ZVA) sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Egita Diure. ZVA pārstāve norāda, ka Latvijā zāles "Malarone" 12 tablešu iepakojumā nedrīkstētu būt dārgākas par 53,24 eiro.

"Ja zāles tiek pārdotas par augstāku cenu, tad pacientam būtu par to jāziņo Veselības inspekcijai," teica Diure, piebilstot, ka medikamentu cenas ikviens var pārbaudīt ZVA mājaslapā, lai pārliecinātos, ka cena nav augstāka par noteikto.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!