Foto: Privātais arhīvs

Trešdien, 19. decembrī, populārais pašmāju fotogrāfs Aleksandrs Sokolovs kļuva par liecinieku ceļu satiksmes negadījumam. Pārdomājot notikušo, fotogrāfs izlēmis sniegt padomus, kā šādās situācijās rīkoties to aculieciniekiem.

"Gandrīz nekur nav minēts, kā rīkoties ceļu satiksmes nelaimes gadījumu lieciniekiem, jo ir daudz lielāka iespēja, ka ieteikumi būs domāti tieši tajos iesaistītajām personām. Bet, manuprāt, ir ļoti svarīgi informēt cilvēkus par to, kā rīkoties tad, ja esi tieši vērotāja lomā," sarunā ar portālu "Delfi" stāsta Sokolovs.

"Pirmais, kas jādara, jāpalūkojas luksoforā, lai saprastu, vai vainīgs ir bijis gājējs, kas šķērsojis ielu pie sarkanās gaismas, vai šoferis, kas nav ievērojis ceļu satiksmes noteikumus un turpinājis braukt.

Noteikti, ir jāapstājas pēc iespējas tuvāk notikuma vietai, un ir vienalga, vai tā ir ielas braucamā daļa vai gājēju ietve, un varētu traucēt citus satiksmes dalībniekus. Ārkārtas situācijā, kad uz spēles likta cilvēka dzīvība, viss pārējais var pagaidīt," skaidro fotogrāfs.

"Protams, tūlīt ir jāpārbauda, vai cilvēka dzīvībai nedraud briesmas un cik smagi ir ievainojumi. Ja tie ir dzīvībai bīstami, tad nekavējoties jārīkojas saskaņā ar autoskolā apgūtajiem pirmās medicīniskās palīdzības principiem.

Savukārt, ja šķiet, ka cietušais savu ceļu it kā var turpināt pats saviem spēkiem, nekādā gadījumā nedrīkst to pieļaut. Jāņem vērā, ka pēc satiksmes negadījuma gan automašīnas vadītājs, gan cietušais ir šoka stāvoklī, un, pat ja viņiem šķiet, ka viss ir kārtībā, cietušos nedrīkst pamest bez uzraudzības un ļaut situāciju risināt tālāk pašu spēkiem," brīdina fotogrāfs.

Arī šai satiksmes negadījumā, kā stāsta Sokolovs, cietusī sieviete it kā varēja nostāvēt pati un apgalvojusi, ka viss ir kārtībā, tomēr uzreiz bijis skaidrs, ka viņai nepieciešama mediķu palīdzība.

"Automašīnas vadītājs vēlējās cietušo aizvest uz slimnīcu pats, bet to nekādā gadījumā nedrīkstēja pieļaut, jo arī viņš pats bija šoka stāvoklī un nespēja adekvāti rīkoties.

Tādēļ es šoferim cietušo sievieti neļāvu nekur vest un arī viņai pašai aizliedzu turpināt ceļu, un piezvanīju ātrajai palīdzībai un policijai.

Šādos brīžos arī ļoti svarīgi ir runāt skaļā, pārliecinošā un autoritatīvā balsī, jo, kad cilvēki atrodas šādā stāvoklī, viņi paļausies uz balss spēku un pakļausies pavēlēm.

No šīs skaļās un pavēlošās runāšanas arī nav jākautrējas, jo tā ir ārkārtas situācija, un rīcībai jābūt tūlītējai," padomos dalās fotogrāfs, atkārtoti uzsverot, ka izsaucot palīdzību, nelaimes gadījumā iesaistītās personas nedrīkst atstāt vienas, bet ir jāpārliecinās, ka viņi patiešām sagaidīs gan ātro palīdzību, gan policiju.

"Es pats ar cietušajiem nevarēju palikt, jo mana automašīna bija novietota krustojuma vidū, bet, tā kā nelaimes gadījumam bija daudz citu liecinieku, kas nekavējoties steidzās palīgā, pārliecinājos, ka cietušie netiks atstāti vieni, un tikai tad devos projām.

Šādos brīžos svarīgi ir arī atstāt nelaimes gadījumā iesaistītajām personām savus kontaktus, jo mana liecība var noderēt vēlāk, rakstot protokolu, raksturojot nelaimes gadījuma norisi un nosakot vainīgo personu.

Svarīgs iemesls, kāpēc cietušos nedrīkst atstāt vienus un ļaut situāciju risināt šoferim, ir arī tas, ka cietusī persona dotajā brīdī nespēj objektīvi novērtēt situāciju.

Arī vakar nebija zināms, vai sieviete kāju ir tikai sasitusi, vai tā ir lauzta un vai viņai nav kādas tobrīd neredzamas traumas. Ja situāciju risinātu šoferis, viņš, visticamāk, vēlētos iztikt bez policijas un mediķu palīdzības, lai izvairītos no protokola un iespējamajām sekām, jo, ja vainīgs izrādītos tieši autovadītājs, viņš saņemtu bargu sodu.

Bet, ja notikumā neiejauktos atbildīgās instances, to nedokumentējot, un šoferis aizbrauktu, sievietei gūtās traumas, kas, iespējams, atklāsies tikai vēlāk, vajadzētu ārstēt par saviem līdzekļiem, jo viņa neko nevarētu pierādīt," prāto Sokolovs, piebilstot, ka šādās situācijās nedrīkst palikt malā neviens no to lieciniekiem.

"Nekādā gadījumā nedrīkst paļauties uz citu cilvēku godaprātu, domājot, ka viņi notikumu it kā arī ir redzējuši un gan jau palīdzēs. Vienmēr pašam ir jāpārliecinās, vai cilvēki, kam nepieciešama palīdzība, to patiešām saņems un tikai tad jāturpina savs ceļš," uzsver fotogrāfs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!