Foto: DELFI Aculiecinieks

"Zigfrīds Anna Meierovics pelnīti ir atgriezts no vēstures aizmirstības. Pirmais neatkarīgās Latvijas ārlietu ministrs bija daudz darījis, lai mūsu valsts tiktu atzīta starptautiski "de facto" un "de iure"," portālam "Delfi" raksta uzticīgais lasītājs Leons Stiprais, kurš dalījies savās pārdomās par Tukuma muzeja izstādi, kas veltīta Latvijas diplomātijai un ārlietu dienestam.

Viņam tika atjaunots piemineklis bojā ejas vietā Brizules apkaimē. Piemineklis bija iznīcināts padomju laikā. Kopš pieminekļa atklāšanas ievēroju, ka tukumnieki ne visai apmeklē šo plašo, tīro, ērto laukumu. Nevarēju saprast iemeslus.

Nupat Tukuma Mākslas muzeja telpās tika atklāta Ārlietu ministrijas organizētā ceļojošā izstāde, veltīta Z.A. Meierovicam un viņa laikabiedriem. Pirmā pieturas vieta ir Tukums tāpēc, ka izcilais Latvijas valstsvīrs šeit ir dzimis un gājis skolā.

Devos uz mazo izstādi, jo sapratu, ka tā ir reta izdevība ieskatīties Ārlietu ministrijas norisēs un vēsturē. Protams, ekskursiju sāku no Z.A. Meierovica laukuma un pieminekļa. To nesen bija apmeklējuši izstādes organizētāji un ministrijas darbinieki. Par godu šim notikumam laukumu rotāja lieli puķu podi. Tā arī es sapratu, kāpēc tukumnieki šo vietu nav iemīlējuši.

Cilvēkiem nepatīk pliks betons. Tā nav viņu ierastā vide. Šī kļūda ir jālabo Tukuma pašvaldībai un dārzniekiem. Vajadzīgi zaļumi, ziedi, intīmi, krūmu ieskauti nostūrīši ar atzveltnes krēsliem vecāka gada gājuma ļaudīm. Arī apkārtējām mājām jāienes priecīgāka atjaunotnes gaisotne.

Izstādi iesaku apmeklēt visiem Tukuma un Latvijas patriotiem. Pat man, sirmam kungam, tā deva dažus patīkamus pārsteigumus. Piemēram, jaunībā lasīju Aleksandra Dimā romānu "Grāfs Monte Kristo". Tur pieminēts Edmunda tēvs, kurš staigāja garā, melnā mētelī ar Francijas Nacionālā Goda leģiona ordeņa sarkano rozeti. Varbūt to biju redzējis kādā no daudzajiem muzejiem. Tomēr šajā izstādē tas mani uzrunāja. Arī Igaunijas Sarkanā Krusta goda zīme, kas vairāk atgādināja ordeni, man patika. Sev jautāju, kāpēc Latvijas Sarkanajam krustam nav tāda goda zīme, ar ko tas varētu pagodināt savus atbalstītājus. Arī ilggadējos asins donorus.

Beļģijas karaļa Leopolda II ordenis. Lasot par šo ordeni, ieguvu visai drūmus un pat šausmīgus faktus par šī karaļa valdīšanas laikā Āfrikā notikušo. Liels retums ir Ķīnas Nefrīta Briljanta ordenis.

Vecākais brālis man daudz stāstīja par Tukuma ezera dambja uzspridzināšanu. Vēsturiski to sauca par Dzirnavu dīķi. Ir kāda reta Tukuma skolas skolēnu fotogrāfija uz aizsalušā dīķa. Fotogrāfijas fonā ir redzams senais Tukums. Foto dod ieskatu, kāds Dzirnavu dīķis bija agrāk.

Katrs raksts prasa plašāku izpēti. Mani pārsteidza, ka Z.A. Meierovics ir apbalvots ar Somijas Baltās Rozes ordeni. Somijas Rezerves virsnieku skolas muzejā redzēju Triju Zvaigžņu ordeni. Ar to tika apbalvots šīs skolas kādreizējais vadītājs, pulkvedis Auno Antero Kails (1898-1975). Tas nozīmē, ka pirms Otrā pasaules kara Somijai bija diezgan cieši sakari ar Latviju.

Ar interesi apskatīju tā laika diplomāta pasi.

Mazā izstāde papildināta ar tā laika Z.A. Meierovica laikabiedru portretiem un dokumentiem. Izstādes organizatori ir panākuši, ka kompaktā ceļojošā izstāde dod iespaidu par tā laika gaisotni un Latvijas patriotu cīņas degsmi, lai cīnītos par brīvu un neatkarīgu Latvijas valsti. Paldies viņiem par to."

Izstāde Tukuma muzejā aplūkojama līdz 8. decembrim.

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti iepirkumiem "Rīga Plaza" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Darbdienās no plkst. 10.00 līdz 14.00 varat arī ziņot par nebūšanām, novērojumiem, ierosinājumiem, zvanot pa "Delfi Aculiecinieka" tālruni - 67784066!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!