Foto: DELFI Aculiecinieks

"Uz Haminas pilsētas Marijas baznīcu eju katru svētdienu. Sevišķi pēc tur veiktā kapitālā remonta. Parasti cilvēku tur ir maz. Laba ērģeļu mūzika un somu prasme dziedāt ir labs morāls atspaids mazās Somijas pilsētiņas vientulībā," raksta portāla "Delfi" lasītājs Leons Stiprais.

"Šoreiz baznīca bija pilna ar tautiskos apģērbos ģērbtajiem somiem. Steidzos šos retos kadrus iemūžināt foto bildēs. Pēc dievkalpojuma lūdzu sievietes atļaut tās nofotografēt.

Izrādās, ka šodien Somijas karēļi sarīkojuši savus svētkus.

Visi dodas uz Haminas pilsētas Tirgoņa muzeju.

Šeit jau varu sīkāk apskatīt somu karēļu tautastērpus.

Domāju, ka daži atklājumi ieinteresēs Latvijas etnogrāfus, arheologus, tautastērpu darinātājus un Latvijas patriotus.

Tērpu izšuvumi un rotaslietas apliecina, ka latvieši un somi ir dzīvojuši cieši blakus. Arī Dievības un laika skaitīšanas metodes līdz kristietībai bijušas līdzīgas. Nepārprotami redzēju "Mūžīgā kalendāra" attēlojumus dzelzs rotās un apģērba izšuvumos. Kas ir šī noslēpumainā zīme, kuru nēsā parastie somi, tukumnieki un Bizantijas imperatori. Tā ir atveidota pat Jēzus Kristus apģērbā.

Somu rotaslietās ir gan baltu dievību un ticējumu elementi, gan vikingu cirvji, laivas un čūskas attēlojumi.

Izrādās, ka slavenos somu nažus – finkas ir nēsājušas arī somu sievietes. Tikai mazāka izmēra.

Līdz šim zināju, ka siksnu sadalītāji, kas ir atrodami Latvijas artefaktos, bija domāti zirgu lietās un puišu apģērbā. Secināju, ka tādus ir nēsājuši ar somu sievietes.

Latvijas tautastērpi, protams, ir dažādāki un bagātīgāki. Tomēr gribētos, ka tos nēsātu vairāk cilvēku. Arī tie kas iet baznīcās."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!