Svētdien, 31. martā, Rīgā starp dzelzceļa stacijām Jāņavārti un Šķirotava fiksēts, kā divi jaunieši vizinās, būdami pieķērušies pie vagona sakabes, liecina portālam "Delfi" iesūtīts video.

Aculiecinieks Ojārs raksta, ka abus pārgalvjus nofilmējis pulksten 14.46. "Varbūt vagonam pieķērās jau pirms Jāņavārtiem. Pie Šķirotavas paziņoju par to policijai, kas solīja nokārtot šo gadījumu. Jaunieši ieraudzīja policiju, nolēca no vilciena un aizbēga," raksta aculiecinieks.

AS "Pasažieru vilciens" sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs Egons Alers portālam "Delfi" apstiprina, ka uzņēmums par notikušo ir informēts: "Mūsu ieteikums ir neriskēt ar savu dzīvību. Diezgan droši var pateikt, ka kritiens būs nāvējošs. Turklāt uz jumta ir kontakttīkls – arī elektrības izlāde no tā cilvēkam ir nāvējoša."

Patvaļīga vizināšanās uz vilcienu jumtiem vai sakabēm "notiek kampaņveidīgi", norāda Alers. Mēdz būt pat vairāku mēnešu periodi, kad nav fiksēts neviens šāds gadījums. "Mašīnists un vilciena personāls nevar redzēt to, ka kāds ir pieķēries pie pakaļējā vagona, jo tas nav darbinieku redzeslaukā. Citādi, ja pārkāpēji vizinās uz jumta. Šādā gadījumā, ja ir liels līkums, mašīnists pārkāpējus var ieraudzīt atpakaļskata spogulī," skaidro uzņēmuma pārstāvis.

Alers aicina līdzcilvēkus nepalikt vienaldzīgiem un gadījumā, ja tiek novērots, kā cilvēki pārvietojas, pieķērušies pie vagona vai uz vilciena jumta, nekavējoties par to ziņot vai nu policijai vai arī pa tālruni 8000 1181.

Valsts policijā norāda, ka gadījumi, kuros konstatēts, ka persona ir atradusies uz vilciena jumta vai uz kāpšļiem kustības laikā, skata individuāli. Par šādu rīcību iestājas administratīvā atbildība un saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu paredzēts sods – 35 eiro.

Situācijās, ja, atrodoties uz vilciena, personas arī kavējušas uzņēmuma darbu, tad saskatāmas arī huligānisma pazīmes, un par šādu pārkāpumu var piemērot sodu no 70 līdz 500 eiro, skaidro policijā.

Likumsargi arī atgādina, ka Latvijā persona pie atbildības saucama no 14 gadu vecuma, bet jauniešiem vecumā no 11 līdz 14 gadiem var piemērot audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus.

"Valsts policija aicina bērnus būt piesardzīgiem un neapdraudēt savu dzīvību, vizinoties ar vilcienu neatļautā veidā. Aicinām arī vecākus saviem bērniem stāstīt, cik bīstami ir šādi rīkoties," pauž VP pārstāve Gita Gžibovska.

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Darbdienās no plkst. 10.00 līdz 14.00 varat arī ziņot par nebūšanām, novērojumiem, ierosinājumiem, zvanot pa "Delfi Aculiecinieka" tālruni nr. 67784066!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!