Foto: DELFI Aculiecinieks

"Delfi Aculiecinieks" jau nepilnu mēnesi aicina savus lasītājus dalīties ar šoruden mežā atrasto sēņu foto. Lasītāji starp populārākajām sēnēm pamanījuši arī nepazīstamu sēņu eksemplārus, kuru identitāti portālam atklāj Latvijas Dabas muzeja mikoloģe Inita Dāniele.

Starp mežā manītajām sēnēm, kas to atradējiem radīja izbrīnu, ir Vecumnieku pagastā iemūžināts brūnu sēņu čemurs. Mikoloģe Dāniele informē, ka tā ir brūnā čemurpūkaine (Lyophyllum decastes). Tā ir ēdama sēne.

Savukārt Vladimirs, braucot ar velosipēdu pa Rīgas ielu, centrā neviļus pamanīja savdabību sēni: "Biju jau pabraucis garām tai vietai, bet ziņkārība izrādījās spēcīgāka. Un nenožēloju. Sēne ir tik interesantā krāsā, neatminos ko tādu iepriekš redzējis. Manuprāt, skaisti." Latvijas Dabas muzeja speciāliste šo eksemplāru atpazīst kā parasto sērapiepi ( Laetiporus sulphureus). Tā ir ēdama, taču tikai, kamēr mīksta.

Foto: DELFI Aculiecinieks

Savukārt lasītāja Zane uzgājusi mežā neparastu brūnu, celmam pieaugušu sēni, kas, izrādās, ir Latvijā aizsargājama lakas plakanpiepe (Ganoderma lucidum). Vietējos mežos ārkārtīgi reti sastopama suga, nav ēdama, taču populāra Austrumu medicīnā. Pirmo reizi Latvijā konstatēta 1934. gadā Riebiņu novadā, līdz mūsdienām uzieta nedaudzos desmitos vietu dažādās Latvijas daļās, liecina informācija mājaslapā www.fungi.lv.

Foto: DELFI Aculiecinieks

Septembrī Mazsalacas puses mežos piefiksēts baltas krāsas apšukundziņš, kas nav vis "albīna sēne", bet atsevišķa apšubeku suga – baltā apšubeka (Leccinum percandidum), precizē mikoloģe Dāniele.

Foto: DELFI Aculiecinieks

Savukārt Sakas pagastā sēņotājus ar savu krāšņumu šoruden pārsteigusi violetā tīmeklene (Inoloma violaceum), vēsta Iveta. Violetā tīmeklene nav ēdama sēne.

Foto: DELFI Aculiecinieks

Sava sēņu loma foto vēl līdz 27. septembrim vari iesūtīt vai nu izmantojot speciālo pievienošanas pogu vai arī uz e-pastu aculiecinieks@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!