Foto: DELFI Aculiecinieks
"Delfi" uzticīgais lasītājs Leons Stiprais augusta vidū Tukumā novēroja, ka lielā skaitā savairojušies nātru raibeņi. Tauriņus viņš iemūžināja fotogrāfijās. Viņš arī pamanīja līdz šim reti sastopamo un aizsargājamo raibspārnu smiltājsiseni.

Leons Stiprais teic, ka tauriņi Tukumā bija savairojušies neredzēti lielā skaitā. Košās krāsa liecināja, ka tie ir šī gada perējums, vērtē Stiprais.

Tāpat aculieciniekam izdevās nofotografēt reti sastopamo raibspārnu smiltājsiseni (Oedipoda caerulescens L.), kas bija 2013. gada kukainis. "Šis sienāžu grupas lēcējs piesaistīja uzmanību ar zilgano mirdzumu zem spārniem. To var redzēt tikai lidojuma laikā," klāsta "Delfi" lasītājs.

Fotogalerijai Leons pievienojis arī citus gadus fotografētu krāšņo apšu zaigraibeni. "Kāpēc man tā veicas? Ļoti vienkārši. Nekur neeju un nebraucu bez sava foto aparāta," saka Leons Stiprais. "Lai fotogrāfa veiksme!".

Latvijas Nacionālā dabas muzeja (LNDB) vecākais entomologs Jānis Dreimanis teic, ka aculiecinieka galerijā redzami melnūsainais pļavas resngalvītis, dadžu raibenis, parastais nātru raibenis, lielais
nātru raibenis, apšu zaigraibenis, kāpostu baltenis un raibspārnu smiltājsisenis.

Speciālistam portāls "Delfi" vaicāja, vai ir kāds konkrēts vasaras mēnesis, kad tauriņi savairojas lielākā skaitā.

Dreimanis norāda, ka nepastāv īpaši lidošanas periodi. Tauriņu aktivitāte atkarīga no temperatūras dabā un barības pieejamības.

"Katrai tauriņu sugai ir savs izlidošanas laiks. Izdzīvošanas sekmes var atšķirties un veiksmīgā gadā tauriņi skaita ziņā var būt vairāk," pieļauj speciālists. Piemēram, šogad, kad pavasaris bija vēsāks, siltums iestājās pāris nedēļu vēlāk nekā parasti, jūnija sugas kavējās.

LNDM entomologs Nikolajs Savenkovs norāda, ka tā kā šogad ir silta un karsta vasara, apšu zaigraibenim bagātīgi attīstījusies otrā paaudze. Parasti tie galvenokārt ir sastopami jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!