Foto: DELFI Aculiecinieks
Portāla "Delfi" lasītājs Leons Stiprais kļuvis par liecinieku neikdienišķai ainai – vistu vanags, kokā sēdēdams, notiesā nomedīto vārnu. Notikumu Stiprais iemūžināja fotoattēlos, kurus vēlas parādīt arī citiem lasītājiem.

"Cilvēkiem ar vājiem nerviem foto galeriju vaļā nevērt," saka Stiprais, kuram zināms, ka vistu vanagu pāris kādā no Imantas daudzdzīvokļu namu pagalmiem saimnieko jau vairākus gadus. "Tomēr medījumu ainas izdodas nofotografēt reti," atzīstas aculiecinieks.

Ornitoloģe Arta Stīpniece teic, ka Rīgas pilsētas administratīvajās robežās ligzdo vismaz 40 pāri vistu vanagu, tā liecina Arņa Zacmaņa dati. Mātītei nepieciešams balodis dienā, pie tam jābarojas arī jaunajiem putniem un tēviņam.

"Baloži, vārnveidīgie, kaijas, žurkas ir biežākie barības objekti," pauž Stīpniece. Vai vistu vanagu izdosies redzēt pusdienu brīdī, ir atkarīgs no laika, kas pavadīts uz ielas vai pie loga ligzdas tuvumā, vērtē ornitoloģe.

Vanagu gredzenotājs, šo putnu apzinātājs Rīgā Imants Jakovļevs portālam "Delfi" norāda, ka Stiprā piefiksētais īpatnis ir gredzenots jau kā mazulis ligzdā Rīgā, Bieriņos 2023. gada 8. jūnijā.

"Rīgas pilsētā 2023. gadā ir ligzdojuši 53 vistu vanagu pāri. Kā es smejos, katrā sevis cienošā Rīgas apkaimē ir vismaz viena vistu vanaga ligzda," teic Jakovļevs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!