Foto: DELFI Aculiecinieks
"Neticami, bet fakts. 2. decembrī Jelgavas novada Valgundes pagasta Klīves meža 120. kvartālā dega mežs," portālam "Delfi" ziņo mednieku kluba "Klīves mednieks" biedrs Aivars Rokjānis.

Nelielo ugunsgrēku Aivars atklāja, veicot regulāro apgaitu savā uzraugāmajā objektā – Klīves grāvī, kur jau pirms nedēļas novēroja vēl vāri kūpoša ugunskura paliekas: "Nodomāju, nekas briesmīgs nevar notikt, jo ir ziema. Cik liels bija mans pārsteigums, kad atgriezos tur 2. decembrī. Desiņcienītāju ugunskurs savu dzīvi bija turpinājis visu iepriekšējo nedēļu. Tikai desmitreiz lielākā platībā."

Novērtējot situāciju, Rokjānis secināja, ka visu nedēļu meža zemsedzē, kūdrā, notikusi gruzdēšana. Kūdras slāni rudens lietavas nebija skārušas, tāpēc zem sūnām meža augsne bija sausa.

Meža ugunsnelaimi Rokjānis apturēja kopā ar kolēģiem medniekiem no kluba. Ūdens tika gādāts no Klīves grāvja, izcērtot āliņģi astoņus līdz 10 centimetrus biezajā ledū. "Ierosinājums meža apmeklētājiem – nekuriniet ugunskuru meža sūnu zemsedzē. Vasara izkaltējusi zemi," aicina mednieks.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā aizvadītajās brīvdienās ziņots par meža ugunsgrēkiem. Valsts meža dienestā precizē, ka degšana bijusi nelielās platībās. Viens no nesenajiem ugunsgrēkiem noticis Rokjāņa ziņotajā Klīves mežā, savukārt 1. decembrī – mežā pie Kuldīgas. Kā pastāstīja VMD pārstāvis Zigmunds Jaunķiķis ugunsgrēka iemesls Kuldīgā bija mežā izmesta un aizdedzināta mēbele, no kuras liesmas pārmetušās uz kūdru meža zemsedzē, sākusies gruzdēšana minimālā platībā.

"Ugunsnedrošības periods Latvijas mežos ir beidzies, bet, tā kā bijusi sausa vasara, ugunskurus ieteicams kurināt tam speciāli paredzētajās vietās," aicina Jaunķiķis. Abi nelielie ugunsgrēki mežā aizvadītajās dienās VMD ieskatā ir izņēmuma gadījumi. Sagaidāms, ka ziemas sniegs un lietavas meža augsni padarīs mitrāku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!