Foto: DELFI Aculiecinieks
Portāla "Delfi" lasītāja un dziesmu autore Ilze Baņģere iesūtījusi aizkustinošu foto stāstu par suņa tikšanos ar stārķi. Turpinājumā varat iepazīties ar Ilzes vēstījumu, kā arī uzzināt, kā notikušo vērtē ornitoloģe un balto stārķu pētniece Māra Janaus.

"Gāju ar savu suni Roko, kuram drīz būs gadiņš, fotografēt kombainu," notikumus rudzu labības laukā apraksta Ilze Baņģere.

"Kombains bija iesācis kult rudzus. Kad piegājām jau klāt, netālu aiz kombaina pa nopļauto vālu staigāja stārķis.

Mēs pagājām nedaudz aiz kombaina, meklējot vietu, kur tas izskatīsies labāk.

Roko tuvojās stārķim, kurš it kā suni neredzēja. Roko nervi neizturēja un tas sāka skriet stārķa virzienā. Stārķis pacēlās no zemes lidojumam, bet lidoja nedaudz virs zemes.

Roko izjuta lielu prieku un cerību to putnu noķert. Gabaliņu paskrējis, saprata, ka nenoķers.

Arī stārķis, redzēdams, ka neviens pakaļ vairs neskrien, nolaidās zemē kādus 20 metrus aiz suņa.

Es nobildēju kombainu un mēs ar Roko devāmies māju. Stārķis mierīgi turpināja meklēt ēdamo."

Portāls "Delfi" uzrunāja ornitoloģi, balto stārķu pētnieci Māru Janaus, lai noskaidrotu, vai mājdzīvnieka "rotaļa" ar stārķi nevar kaitēt savvaļas putnam.

Ornitoloģe uzsver, ka stārķis var un tam jāspēj par sevi parūpēties "Delfi" lasītājas dokumentētajā situācijā. Ja notiek pretēji, tad iemesls ir stārķa veselības problēmas.

"Ja stārķim pakaļ dzenas suns un viņš lido tālāk, paceļas augstāk, un pats par sevi var parūpēties, tad viss ir kārtībā," teic Janaus.

Saimniekam šī situācija nav jārisina, norādīja ornitoloģe. Citādi tas būtu, ja suns sāktu putnam kost.

Speciāliste arī norādīja, ka patlaban putni gatavojas promlidošanai. Labības laukā aiz kombaina apstrādātajiem sējumu posmiem putns var viegli sameklēt sev barību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!