Foto: DELFI Aculiecinieks
"Temperatūra -1 grāds, sniega dziļums ap sešiem centimetriem," portāla "Delfi" lasītāja Aija Brikmane apraksta laikapstākļus, kādos uz ceļa braucamās daļas Mārupē sev par pārsteigumu pamanīja vardi. Rīgas zoodārzā pieļauj, ka tā varētu būt zaļā varde, ko pāragri pamodināja saulainās februāra dienas.

Vardi Aija pamanīja 25. februārī. Tā kā dzīvnieks atradās uz ceļa, viņa to "evakuēja uz grāvi" – Mārupītes ieteku. "Man tas ir likās interesanti. Gribēju parādīt arī citiem un dalīties ar pavasarīgo noskaņojumu," saka "Delfi" lasītāja.

Rīgas Zoodārza pārstāvis Māris Lielkalns teic, ka, visticamāk, Aija iemūžinājusi zaļo vardi.

"Acīmredzot dažas siltās un saulainās dienas ir iztraucējušas ziemošanu un varde ir sapratusi, ka iestājies pavasaris, laiks dažādām aktivitātēm. Nonākot uz sniega, viss izrādījās citādāk – saulīte silda, bet necik omulīgi nav," vērtē Lielkalns.

Zaļā varde ziemu pavada ūdenstilpju dibenā, kur pavisam lēni var pārvietoties. Tās ķermeņa temperatūra ir tik pat liela, cik ūdenim un vardes elpo arī ar ādu, kas ļauj izdzīvot ar ūdenī izšķīdušo skābekli.

Lielkalns uzteic "Delfi" lasītājas rīcību – varde tika nogādāta ūdenī. Visticamāk, iestājoties naktij un piesalstot, vardes ķermenis atdzistu līdz kritiskajai robežai un dzīvnieks ietu bojā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!