Foto: DELFI Aculiecinieks
"Šogad Somijā patiešām krāšņs rudens. Nolēmu doties fotomedībās pie dinozauriem. Pareizāk būtu teikt uz pterozauru pēcteču fotomedībām," raksta portāla "Delfi" lasītājs Leons Stiprais.

"Jo izrādās, 65 miljonus gadus atpakaļ pēc milzīga meteorīta nokrišanas uz zemes neaizgāja bojā visas dinozauru grupas.

To pierāda paleontoloģija, kas satur sevī ģeoloģijas, bioloģijas un arheoloģijas zinātnes.

Dabas katastrofa ir pierādīta ne tikai no augšminēto zinātņu grupu puse. Šeit apstiprinājumu deva vulkanoloģija. Arī aizvēsturiskā ledus nogulumu spektrālās analīzes. Noguluma iežu pētniecība un to skaitīšanas sistēmas izgudrošana. Palīdzēja šīs ziņas apstiprināt arī dendroloģija - aizvēsturisko koku augšanas pētnieki. Arī dažādas radioaktīvā oglekļa mērīšanas metodes. Nemaz nerunājot par DNS ģenētiskā koda atšifrēšanu.

Pēc globālās dabas katastrofas izdzīvoja ne tikai putnu (pterozauru) priekšteči.

Izdzīvoja čūsku, bruņurupuču un krokodilu relikti. Viņu vecums svārstās no 120 līdz 167 miljoniem gadu.

Tāpat kā dinozauri, viņi visi atliek olas.

Ja putnu priekšteči izdzīvoja pateicoties mākai lidot, tad krokodili izdzīvoja pateicoties prasmei ieslīgt anabiozei līdzīgā stāvoklī. Daudzas minētās dzīvības formas glāba ūdens platības un māka dzīvot pazemes alās.

Masveida lielo dinozauru izmiršana pavēra ceļu zīdītāju klases evolūcijai. Tātad arī primātu un cilvēku attīstībai.

Tādas domas manī pavadīja dodoties uz putnu fofo medībām. Rudens nav labākais lidoņu foto medību laiks. Somijā ziemot paliek salīdzinoši maz putnu.

Agrāk somi tā putnus nebaroja. Bija grūti pēckara un kontribūcijas maksāšanas gadi PSRS. Tikai kādus desmit gadus atpakaļ somi sāka masveidā barot uz ziemu palikušos putnus. Visi lielie veikalu plaukti ir piekrauti ar visdažādāko barību putniem.Tāpēc Somijā pilsētu tuvumā var bieži novērot žagatas, zīlītes, fazānus un citus retākus putnus.

Ziemeļu gulbji ir Somijas nacionālie putni. Tie tiek attēloti uz somu viena eiro monētām.

Tieši gulbju atlidošana novērsa manu uzmanību no pīļu fotografēšanās sērijas. Steidzīgi pavērsu objektīvu uz planējošo karalisko putnu pusi.

Tikai atnākot mājās pamanīju dīvainu fotogrāfiju.

Vai tiešām plunkšķis, ko tad dzirdēju liecināja, ka pīles aizbaidīja kāds liels, garš jūras nezvērs? Jo pusnogrimuši baļķi šī fotogrāfija neatgādināja."

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet nereģistrētajiem autoriem reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!