Foto: F64
Stāmerienas skolēnu autobusa šoferis Viesturs, kurš ik rītu uz bērnudārzu un pamatskolu pārvadā bērnus vecumā no trim līdz 15 gadiem, spiests salonā uzņemt arī nule smēķējušus jauniešus. Viesturs par jauniešiem ziņojis gan skolā, gan policijā, bet situācija joprojām nav atrisināta.

Viesturs teic, ka skolēnus viņš nogādā gan uz mācību iestādēm, kā arī atpakaļ. Starp braucējiem ir arī pāris 12 līdz 14 gadus veci jaunieši, kuri pirms iekāpšanas ir smēķējuši. Šoferis pārliecināts, ka puišu izelpa autobusā pēc smēķēšanas ir traucējoša ne tikai viņam, bet arī pasažieriem. ""Autobusa "MercedesBenz Sprinter" salons ir mazs, visi ir spiesti elpot šo pīpmaņu izplatīto pretīgo smaku. Personīgi man mana veselība neļauj atrasties tādā nikotīna dvingā," pauž šoferis.

Viesturaprāt, smēķējošie skolēni būtu jānogādā mājup no mācību iestādes, bet nebūtu uz to jāved: "Ja šiem puikām neeksistē likumi, sabiedrības normas, ja viņu vecākiem neinteresē savu bērnu nodarbes, tad viņiem nepienākas pašvaldības apmaksāts pakalpojums."

Par jauniešiem Viesturs ziņojis arī policijai, kur vīrietim skaidrots, ka bērna vecākus var sodīt, ja likumsargi skolēnus pieķertu pārkāpuma brīdī.

Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes pārstāve Ilze Mote apstiprina, ka likums aizliedz nepilngadīgai personai sabiedriskā vietā smēķēt vai lietot alkoholu, taču tas likumsargiem vispirms jāfiksē klātienē. "Ja kāds cilvēks redz šāda veida pārkāpumu, tad ir aicināts un tiesīgs zvanīt valsts vai pašvaldības policijai un ziņot par šo notikumu. Policijā ir nepilngadīgo lietu inspektori, kas reaģē uz šādu informāciju un cenšas biežāk dežūrēt pārkāpuma vietās," skaidro Mote.

Savukārt Veselības inspekcijā (VI) šoferi aicina obligāto veselības pārbaužu laikā pārliecināties, vai veselība nav pasliktinājusies. Ikdienā novērojot problēmas, jāvēršas pie ģimenes ārsta. "Gadījumā, ja ir konstatēta veselības pasliktināšanās darba apstākļu dēļ, tad persona var vērsties inspekcijā," skaidroja VI sabiedrisko attiecību speciāliste Elīna Šķēle.

Valsts darba inspekcijā Viesturu vispirms aicina par problēmu ziņot darba aizsardzības speciālistam savā darba vietā. Iespējams, darba devējs var šoferim piedāvāt citu amatu, ja pašreizējais ir neatbilstošs. "Jebkurā gadījumā aicinām arī vērsties inspekcijā uz konsultāciju, kur situāciju varēs izanalizēt precīzāk un sniegt informāciju, kā rīkoties tālāk," aicina inspekcijas pārstāve Megija Ekkerte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!