Foto: F64
Ražas vākšanas sezona pavisam noteikti ir beigusies. Nu, līdz ar kartupeļu, ābolu un citām ražām, savu vārtu ražu novērtē ar Latvijas futbola virslīgas labākie snaiperi.

Uz pirmā acu uzmetiena viss šķiet skaidrs. Pirmais ar 22 precīziem spērieniem ir skontietis Natans Žuniors, otrais, atpaliekot tikai par golu, cits leģionārs – Mamuka Gongadze. Nedaudz zemāk uz bronzas pakāpiena ar 16 gūtiem vārtiem, savietojušies divi pašmāju futbolisti – Vladislavs Kozlovs un Jurģis Kalns, bet pirmajā sešiniekā iekļuvuši arī Vadims Jančuks un Vladimirs Kamešs, attiecīgi ar 12 un 11 goliem. Praktiski tādā pašā secibā uzbrucēji savietoti arī dažādu speciālistu simboliskajās izlasēs. Proti, pamatsastāvā iekļaujot abus leģionārus – Žunioru un Gongadzi.

Ja atgriežas pie iepriekš teiktā, viss it kā būtu loģiski, taču ir tāda lieta, kā vienpadsmit metru soda sitieni. Tas, cik no vārtiem gūti ar pendeļu palīdzību, pie mums netiek rēķināts, taču kā būtu, ja šis rādītājs tiktu ņemts vērā? Protams, iesist jāmāk arī no 11 metru atzīmes, turklāt visi nemaz to nevar. Paaugstināta spriedze un saspringums dažiem liek bumbu raidīt blakus esošo māju logos. Tomēr interese, kāda izskatītos bombardieru tabula, ja pendeles neņemtu vērā, paliek.

Piemēram, atņemot ar 11 metru soda sitieniem gūtos vārtus, rezultatīvā brazīļa kontā paliek vien 15 precīzi raidījumi. Turklāt vēl vieni gūti, pielabojot paša nerealizēto vienpadsmitnieku. Gongadze pendeles izpildījis mazāk, rezultatā jāatņem tikai četri vārti, kas gruzīnu snaiperi izceļ saulītē – 17 vārti un pirmā vieta. Otrajā vietā izvirzās Kozlovs, bet uz leju jāpabīdas Kalnam, viņa kontā trīs realizēti vienpadsmitnieki. Ar to arī varētu beigt, taču... Viens ir nošaudīt "Olimpa" vai super novājināta FK "Jūrmala VV" vārtus, pavisam kas cits – sist iekšā "Ventspilij", "Metalurgam", "Daugavai" vai "Skonto".

Ja apskatam Žuniora vārtu birumu, pieci iesisti "Olimpam", astoņi "Jūrmalai VV", bet kādai no top komandām nav ieraidīts neviens. Labākā situācijā ir gruzīnu meistars – viņa rēķinā hat-trick pret "Liepās Metalurgu" un vārti pret FK "Ventspils". Tomēr visiem pa priekšu šajā sarakstā ir jelgavnieku uzbrukuma līderis Vladislavs Kozlovs. Viņš pret top četri sasitis desmit no saviem 16 vārtiem. Pa tijiem "Liepājas Metalurga", FK "Ventspils" un "Daugavas" cietokšņos, bet vēl viena bumba "Skonto" vārtos. Protams, līderkomandu spēlētājiem bija mazāk cīņu pret augsta ranga pretiniekiem, taču, ja neesi guvis nevienus vārtus, tas ir vājš mierinājums. Cita lieta, ja salīdzinam spēlētājus, ko pretiniekam nākas neitralizēt. Vienīgais kārtīgais vārtu guvējs "Skonto" bija tieši Žuniors, taču arī uz to nevarētu novelt visu vainu mazrezultivitātē pret vadošajiem klubiem. Ja būtu spēlējis visu sezonu, iespējams vairāk vārtus būtu guvis Vadims Jančuks. Aizvadītajās sešpadsmit spēlēs iesperti 12 goli, kas vidēji spēlē dod 0,75 gūtus vārtus, un ir labakais rādītājs virslīgā. No vadošajiem klubiem Vadims pa reizei pārspējis "Skonto" un "Daugava" vārtsargus, savukārt, "Olimpa" vārtos raidītas četras bumbas. Līdzīgā situācijā arī Jurģis Kalns. No galvenajiem konkurientiem pārspēti vien divu klubu vārtsargi – viens precīzs raidījums FK "Ventpils" un FC "Daugava" vārtos.

Pārvērtējot, kurš tad būtu liekams simboliskās izlases pamatsastāvā, šķiet, loģiskāka būtu Žuniora maiņa pret, Latvijas nacionālās izlases kreklu piemērījušo Kozlovu. Nenoniecinu brazīļa kvalitātes un talantu, jo tādas ir, taču līderu vārtos iesistās bumbas būtu liekamas uz nedaudz citiem svaru kausiem. Pie tam, Vladislavs guva vārtus ne tikai spēlēs ar top komandām. Trīs bumbas pēc rēzeknieša raidījuma lidojušas "Olimpa", divas "Jūrmala VV" un viena "Gulbenes" vārtos. Kā vienīgo nepārkožamo riekstu atstājot vien FC "Jūrmala" komandas cietoksni.

Šādas pārdomas rezultatīvāko spēlētāju sarakstā neko nemaina, taču, ja mēģinām noteikt lietderīgāko, tad šis rādītājs ir svarīgs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!