Foto: DELFI Aculiecinieks
"Biju nesen organizētajā Tukuma lidlauka aviošovā. Manā kolekcijā ir brīnišķīgi kadri no šī daudzpusīgā pasākuma. Sevišķu iespaidu radīja mūsu sabiedroto iznīcinātāju un helikopteru "Black Hawk" (melnais vanags) galvu reibinošie priekšnesumi," portālam "Delfi" raksta uzticamais lasītājs Leons Stiprais.

"Jau Latvijas neatkarības atgūšanas gados, 1997. gadā, bija iespēja Islandē iesēsties ASV kara bāzes "Melnā vanaga" krēslā, piesprādzēties un noklausīties stāstījumu par šī dzelzs putna iespējām. Tāpat man bija tas gods būt uz viena no trim krasta apsardzes kuģīšiem, pavadot "Brīvības lāpas" eskortu no Liepājas līdz Mērsragam. Nosaukumu gan neatceros. Tomēr saglabājās fotogrāfija ar šī kuģīša komandu. Apbrīnoju latviešu puišu drosmi, pašaizliedzību un viesmīlību.

Atgriežos pie lidlauka tēmas. Jaunībā kādu laiku biju saistīts ar šo militāro lidlauku. Redzēju un pat sēdēju īstā "Su-24" kabīnē. Piedzīvoju arī toreiz lielākās četrmotorīgās transporta lidmašīnas nosēšanos un pacelšanos no Tukuma lidlauka. Tas toreiz beidzās diezgan traģiski. Vecākais virsnieks nepārzināja šīs gigantiskās lidmašīnas jaudu. Lika pieturēt malā esošo kravu, kas sāka liekties no radītā gaisa viesuļa. Rezultātā vairāki ievainotie un viens bojā gājušais.

Biju domājis, ka lidlauks ir samazināts un ka no tā pacelties un nosēsties lielas kaujas un transporta lidmašīnas nespēj. Šīsvasaras aviošovs Tukuma lidlaukā pierādīja, ka biju maldījies.

Domāju, ka jāraksta vēstule aizsardzības ministram. Jājautā, vai un kad tur būs pastāvīgs robežsardzes un muitas postenis. Gribu arī noskaidrot, kā lidlauks tiks aizsargāts negaidītas krīzes situācijas brīdī. Redzēju, kā PSRS speciāla vienība ar "Carl Gustav" līdzīgu ieroci veselu nedēļu trenējās tēmēt un izšaut uz lidmašīnām pacelšanās un nolaišanās laikā. Mūsējie ar šo reaktīvo šāviņa ieroci māk apieties tikpat labi. Kā fotogrāfs biju klāt īstās kaujas šaušanas mācībās ar šo bīstamo ieroci. Liekas, ka tas bija tik sen. Tagad mūsu armijas rīcībā ir daudz modernākas šī tipa sistēmas – gan tankiem, gan pret lidaparātiem.

Tomēr vēstuli rakstīt nevajadzēs, jo pirmdien, 12. augustā, ap pusdienlaiku divas reizes ieraudzīju uz Tukuma lidlauka pusi lidojam pa trim "Melno vanagu" vienībām. No dienvidiem un pēc tam no ziemeļiem.

Līdzpaņemtā "ziepnīca" paspēja uzņemt šīs mazās uzvaras skatu. Pievienošu arī Tukuma avio svētku laikā uzņemtos kadrus, lai nekristu kaunā savu lasītāju priekšā.

Sakarā ar Latvijas armijas simtgades svinībām ievietoju arī vēsturiskās fotogrāfijas laika posmā no 1992. līdz 2001. gadam. Tur redzēsiet Latvijas medicīnas vada atrašanos Islandes mācībās. Dānijas medicīnas vada kopējās mācības ar Štāba bataljona medicīnas vadu. Zviedrijas karavīru šovs Latvijā. Vācijas Dēličas instruktoru skolas apmācības kursā par karavīru pienākumiem un tiesībām. Toreiz vecā Latvijas armijas gvarde darīja visu, lai pierādītu NATO partneriem par mūsu spējām un varēšanu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!