Vai tiešām Latvijas kastaņkokiem ir pienācis gals? Jau kuru gadu šos skaistos kokus moka kāda līdz galam nenoskaidrota kaite.

Kā saka speciālisti, vainīgi esot kādi kukaiņi. Ik vasaru ir skumji noskatīties, kā uz zaļojošo kaimiņu fona lēnām mirst šie neparastie koki. Skumji tāpēc, ka tie ir interesanti visās savās attīstības stadijās. Tiem ir gan skaisti ziedi, gan īpatnējas lapas, gan interesanti augļi. Tie ziedēšanas laikā nemet pūkas kā papeles, kas piesārņo apkārtni un izraisa problēmas alerģijas slimniekiem, to sēklas nelidinās apkārt kā daudzu citu koku un augu sēklas.

Kastaņi ir introducētie(Latvijā ievestie)koki un tas ir viens no retajiem gadījumiem, kad introducētais organisms nav kļuvis agresīvs, taču pats kļuvis par citu organismu upuri. Iespējams, tā ir viena no globālā klimata izmaiņas sekām. Mainoties klimatam, apstākļi kļūst labvēlīgāki kādam vienam organismam, kurš savairojas, vai tā attīstības cikls nobīdās un mainās tā barības bāze-organisms, no kura tas pārtiek. Cits organisms savukārt nespēj pretoties vai zaudē savas pretošanās spējas kādai no slimībām vai kaitēkļiem un ir nolemts bojāejai. Varbūt vajadzētu taisīt Vislatvijas atvadas no šiem brīnišķīgajiem kokiem? Bet varbūt tomēr ir iespēja tos glābt?

Lasiet vēl -
'DELFI Māja un dārzs' pēta: Latvijas augu biedi

Šo reportāžu ir iesūtījis reģistrēts 'DELFI Aculiecinieka' autors, kurš par katru publikāciju saņem noteiktu skaitu DELFI dālderus.  Sūtiet foto, video reportāžas 'DELFI Aculieciniekam' - aculiecinieks@delfi.lv vai reģistrējieties, pelniet DELFI dālderus un tieciet pie vērtīgām balvām

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!