Foto: Leons Stiprais
Vasaras izskaņā ilggadējais "Delfi Aculiecinieks" reportāžu autors Leons Stiprais ir sarūpējis ne tikai fotoreportāžu no Tukuma, bet arī dalījies pārdomās par Durbes pils apkārtni, kur vēl augusta beigās krāšņi ziedēja rozes un ūdensrozes. Tāpat viņš aprakstījis savas sajūtas par gaidāmo rudeni.

"Tveru katru dienu no aizejošās vasaras. Gribas uzkrāt spēkus priekšā stāvošai bioloģiskajai naktij. Tā Latvijā sākas no oktobra līdz janvāra mēnesim. Ja neskaita pelēko, miglas apņemto aprīli. Ar pastaigām mēģinu aizdzīt trauksmainās domas par Covid-19 otro vilni.

Vīriešiem gados ar hroniskām slimībām tas būs grūts periods. Neiespējamā misija. Te nelīdzēs oksolīna ziede degunā un medicīniskā maska. Protams, arī pretgripas vakcīnas un regulāra roku mazgāšana. Ja runājam par pagātnes pieredzi.

Domāju, ka uzvarēsim. Ar pret Covid-19 vakcīnu, medicīniskajām maskām un divu metru distanci.

Tāpēc šobrīd iegrimsim Tukuma hronikas aizmirstības mākoņos.

Vienmēr nēsāju līdzi fotoaparātu. Tāpēc ir iespējas noķert mirkli. Ar neparastu automobili vai putnu. Domāju par saviem uzticīgajiem pareizrakstības kritiķiem. Automašīna būtu vāciskais? Automobilis – krieviskais? Izrādās – abi varianti pareizi. Jo automobilis ir latīniskais tulkojums.

Kāpjot uz Durbes pils parka jaunlaulāto tilta, secinu, ka šogad ir jauni pāri. Tā ir cerības zīme – latvji izdzīvos. Vēršot skatienu uz leju, secinu – ozolus skārusi kāda slimība. Ieleja ir ceļš ūdenim. Māla kārta tam neļauj ātri aizplūst.

Durbes pils abos dīķos pārsteigumi. Vēl zied ūdensrozes. Visos slēpjas kāda dzīvībiņa. Pastāvēsim klusi kādu brītiņu, un daba lēnām atsedz savus slēptos dārgumus.

Pārsteigumu sniedza Durbes pils tuvējās pļavas. Pelēkie zivju gārņi pie uzarta lauka! Redzu ilgo gadu pastaigās pirmo reizi.

Otrais pieneņu ziedēšanas vilnis. Tas jau pierasts. Arī Latvijas vīnogas dod signālu – rudens klāt! Vēl zied pils dārza rozes. Ne jau velti Tukumu sauc par rožu pilsētu. Redzu mazu putniņu. Uz pils malkas grēdas. Patālu. Kā pierasts, fotografēju. Mājās sāku meklēt ar "Google" palīdzību. Šoreiz atrast neizdodas. Apstājos pie melnpieres čakstes un brūnās čakstes. Šādi putniņi tverti Somijas foto kadros.

Atpazīšanu traucē baltā krāsa. Vai tiešām putns ar leicismu? Ceru šo mīklu atminēt ar "Delfi Aculiecinieks" palīdzību. Maza, bet tomēr uzvara.

Leons Stiprais.

Tukums, 2020. gada 27. augusts."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!