"Delfi" lasītājs Dainis Dreimanis svētdien, 17. februārī, Rīgā iemūžinājis taureni. Latvijas Dabas muzejā apstiprina – gaisam iesilstot virs 10 grādiem, nedēļas nogalē modušās vairākas kukaiņu sugas.

"17. februārī savā pagalmā Rīgā manīju taureni, kurš sauļojās saules staros," ziņo Dainis.

Latvijas Dabas muzeja vecākais entomologs Nikolajs Savenkovs precizē, ka Dainis dokumentējis acaino raibeni, kas ir viens no vairākiem kukaiņiem, ko nedēļas nogalē uzmodināja februārim neparasti siltais laiks.

"Es personīgi sestdien novēroju pamodušos citrontauriņu. Kolīdz temperatūra ir virs nulles, tā taureņi mēdz parādīties. Kā liecina informācija "Dabasdati.lv", tad sestdien cilvēki novērojuši pamostamies vairākas kukaiņu sugas," pastāstīja speciālists.

Agra taureņu mošanās novērota arī citus gadus. Zināmi gadījumi, kad taureņi modušies arī janvārī. "Acainais raibenis, kā arī citas kukaiņu sugas pārziemo pieauguša kukaiņa stadijā, tāpēc tas, ka tie mēdz pamosties siltākos laikapstākļos, ir vienkārši izskaidrojams," teic entomologs.

Lielā daļā gadījumu nelaikā pamodušies kukaiņi mēdz aiziet bojā, ja nepagūst atrast paslēptuvi un sastingt, pirms iestājas sals. Turklāt ziemas laikā tiem nav pieejama pārtika, kas, piemēram, taureņiem ir ziedu nektārs: "Bieži man cilvēki prasa, ko darīt, ja ziemā pamanīts taureni, – vai tas jānes istabā, lai izglābtu? Tomēr cilvēkam nav ko taurenim piedāvāt. Istabas siltā temperatūra stimulēs dzīvības procesus, taču taurenim nebūs ko ēst un tas drīz ies bojā." Speciālists iesaka šādos gadījumos taureni vai citas sugas kukaini, kas priekšlaicīgi modies, nogādāt malkas šķūnī, pagrabā, šķūnī vai vietā, kur sausas lapas, lai var turpināt gulēt.

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Darbdienās no plkst. 10.00 līdz 14.00 varat arī ziņot par nebūšanām, novērojumiem, ierosinājumiem, zvanot pa "Delfi Aculiecinieka" tālruni nr. 67784066!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!