3. jūlijā "Delfi" lasītājs Jānis Katkevičs uz lauka starp Tukumu un Jelgavu iemūžinājis vienkopus sapulcējušos vismaz 90 stārķus. Biedrības "Latvijasputni.lv" pārstāvis Kaspars Funts norāda, ka, visticamāk, putnu pulcēšanās iemesls ir viegli iegūstama barība.

"Stārķi mēdz pulcēties lielos baros. Sevišķi pirms migrēšanas augustā. Šajā laikā visbiežāk stārķi pulcējas uz tikko nopļautiem laukiem, jo uz tiem ir viegli pieejama pārtika – vardes, krupji, abinieki, kurmji. Tikko apstrādāts lauks stārķiem ir gluži kā uzklāts dzīru galds," klāsta Funts.

Jānis Katkevičs gan redzēto apraksta tēlaini, norādot, ka, iespējams, uz lauka notikusi stārķu tiesa. Stārķiem nākoties pacīnīties par ligzdošanas vietu un šajās cīņās putni mēdzot zaudēt dzīvību. Pēc šādiem notikumiem ierodoties stārķu tiesa.

Biedrības "Latvijasputni.lv" pārstāvis kategoriski noliedz šādu iespējamību. Funts norāda, ka stāsts par "stārķu tiesu" ir sabiedrībā iesakņojies mīts. Tas skaidrojams ar cilvēku vēlmi dabai piedēvēt savas īpašības, norāda Funts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!