Foto: LETA
Ādažu novada domei ir izdevies šā gada laikā atmaksāt valstij gandrīz 700 000 latu no valsts budžeta piešķirtajiem aizdevuma līdzekļiem, kuri 2010.gadā tika izlietoti neatbilstoši mērķim. Vienlaikus pašvaldībai ir izdevies arī nosegt visas saistības ar kreditoriem un pat izveidot nelielu uzkrājumu, pastāstīja Ādažu novada domes priekšsēdētāja vietnieks Pēteris Balzāns.

"Taupījām uz visu, ko varējām - šogad nav ieguldīti līdzekļi attīstībā, remontos, nācās atteikties no vairākiem pabalstiem, samazināt algas pašvaldības darbiniekiem, taupīt uz transporta un papīra rēķina - samazinājām visus iespējamos tēriņus," teica Breidaks.

Kā ziņots, Finanšu ministrija (FM) 2010.gada nogalē konstatēja, ka Ādažu novada dome 681 077 latus no valsts budžeta piešķirtā aizdevuma 2,1 miljona latu apmērā iztērējusi neatbilstoši aizdevumu mērķiem. Ministrija bija pārliecināta, ka pašvaldībai būs jāuzsāk finanšu stabilizācijas process.

Kā liecina FM informācija, Pasta ielas renovācijai pašvaldība ņēmusi aizņēmumu 500 000 latu, no kuriem neatbilstoši tika iztērēti 40 500 lati, kas jāatmaksā Valsts kasē. Ādažu bērnudārza renovācijai ņemti 450 000 latu, no kuriem jāatmaksā 90 576 lati, SIA "Ādažu slimnīca" pamatkapitāla palielināšanai ņemti 150 000 latu, no kuriem jāatgriež 50 000 latu, savukārt Kadagas bērnudārza būvniecībai aizņemtā summa bijusi viens miljons latu, no kuras puse - 500 000 latu - izlietota neatbilstoši mērķim un jāatmaksā atpakaļ Valsts kasē.

Kaut arī pašvaldība ir viena no finansiāli nodrošinātākajām Latvijas pašvaldībām, FM apšaubīja tās spējas sakārtot savu finanšu situāciju, jo pašvaldībai 2010.gada nogalē bija izveidojies vairāk nekā pusmiljonu liels kredītmaksājumu parāds.

Tomēr Balzāns norādīja, ka Ādažu novada domei šogad pašu spēkiem izdevies gan atmaksāt Valsts kasē nepamatoti izlietotos līdzekļus, gan arī pilnībā nosegt visas tekošās saistības ar kreditoriem. Kā pozitīvo ieguvumu no smagā finanšu gada viņš minēja faktu, ka pašvaldībai tagad ir jauns kultūras un izglītības centrs, par kura būvniecības izmaksām novadam un FM bija lielākās domstarpības.

Balzāns sacīja, ka nākamā gada budžetu Ādažu pašvaldībā sāks plānot pēc tam, kad Latvijas Pašvaldību savienības domes sēdē rīt, 30.novembrī, tiks formulēta pašvaldību pozīcija par Iedzīvotāju ienākuma nodokļa sadalījumu, kā arī būs zināma valsts rīcība, lemjot par mājokļa un Garantētā minimālā ienākuma pabalstu piešķiršanu un citiem jautājumiem, kas ietekmēs pašvaldību finansiālo situāciju.

Ādažu novada pašvaldības pamatbudžeta ieņēmumi 2012.gadā bez mērķdotācijām un iemaksām pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā tiek prognozēti vairāk nekā četru miljonu apmērā, no kuriem vairāk kā 600 000 latu būs jāieskaita Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā, pastāstīja Balzāns. Tā kā pašvaldība šogad ir nosegusi ievērojamās parādsaistības, nākamgad budžetu saplānot būs vieglāk, atzina novada vadītājs.

Kā ziņots, pēc tam, kad FM konstatēja nepamatotu līdzekļu izlietojumu Ādažu novada domē, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija 23.februārī par ilgstošiem pārkāpumiem un nelikumīgu rīcību ar pašvaldības finansēm no amata atstādināja toreizējo novada domes vadītāju Normundu Breidaku. Breidaks šo lēmumu ir apstrīdējis tiesā, bet tikmēr viņa vietā šogad Ādažu novada domes darbu vada un organizē domes priekšsēdētāja vietnieks un pienākumu izpildītājs Balzāns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!