Foto: Publicitātes foto

Tuvojoties Pavasara saulgriežiem – Lieldienām – Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis aicina olu kaujām gatavoties un olas krāsot ar dabā pieejamiem materiāliem. Krāsojot olas un eksperimentējot ar dažādām dabas veltēm, ikviens var kļūt par mākslinieku un pārsteigt gan sevi, gan tuviniekus.

Kā sagatavoties olu krāsošanai?

  • Lai olas tiktu nokrāsotas vienmērīgi, tās pirms vārīšanas nomazgā
  • Lai čaumala nesaplīstu, pirms olas liec vārīties, paturi tās siltā ūdenī
  • Lai ola kļūtu izturīgāka, verdošam ūdenim pievieno ēdamkaroti sāls
  • Ja vēlies iegūt spilgtākas krāsas, izvēlies baltās olas, taču arī brūnās olas spēs pārsteigt ar neparastām krāsu niansēm



Kārlis [Delfi.lv]

Olu krāsošanas tehnikas:

  • Tradicionālākais olu krāsošanas veids -  vārīt tās sīpolu mizās. Olas kļūs zeltaini brūnas, iesarkanas.
  • Ja vēlies Lieldienu galdā likt neparastākas krāsas olas, tad:
    • nomazgā tās
    • novāri gatavas
    • uzvāri no dabā pieejamiem materiāliem "krāsu"
    • liec olas mērcēties karstā "krāsas" novārījumā aptuveni 2 līdz 3 stundas

Nepieciešamie materiāli olu krāsošanai:

  • Sarkanas krāsas olas iegūsi, ievietojot tās biešu sulas novārījumā, kam pievienotas pāris ēdamkarotes 9% etiķa
  • Zilas vai viegli lillā krāsas olas iegūsi, ievietojot tās sarkano kāpostu novārījumā, kam pievienotas pāris karotes 9% etiķa
  • Dzeltenas krāsas olas iegūsi, ievietojot tās kumelīšu novārījumā, bet izteikti spilgtas - kurkuma pulvera novārījumā
  • Brūnas krāsas olas iegūsi, ievietojot tās un nedaudz pavārot stiprā, melnā kafijā vai tējā
  • Zilgani pelēkas krāsas olas iegūsi, ievietojot tās aroniju vai upeņu novārījumā.
  • Oranžas krāsas olas iegūsi, ievietojot tās burkānu sulas novārījumā, kam pievienots nedaudz 9% etiķa
  • Rozīgas krāsas olas iegūsi, ievietojot tās sarkanās augļu tējas novārījumā, kam pievienotas pāris ēdamkarotes 9% etiķa
  • Izteikti zaļas krāsas olas iegūsi, ievietojot tās rudzu zelmeņa novārījumā.
  • Zaļganas krāsas olas iegūsi, ievietojot tās bērzu lapu, koka mizu, sūnu novārījumā
  • Ja vēlies Lieldienu kaujās piedalīties ar raibām olām,
    • pirms krāsošanas aptin tām dažādu krāsu dzijas pavedienus vai ietin marlē un pievieno rīsus, bietes, upenes, bērzu lapiņas vai citus materiālus;
    • pēc nokrāsošanas, ar adatu ieskrāpēt tajās dažādus elementus.

Lai izdodas!

Aikāgaršo garneļu salāti ar Lieldienu olām

Kad Lieldienu laikā jau izcīnīts gana daudz olu kauju, taču krāsoto olu groziņš joprojām pilns, Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis iesaka no tām pagatavot garneļu salātus visai ģimenei - vienkāršus un veselīgus salātus, kas gatavoti no svaigām salātu lapām un jūras veltēm.

3 porcijām nepieciešams:

Salātiem:

  • Mazās garneles 160 g
  • Vārītas Lieldienu olas 4 gab.
  • Garais Latvijas gurķis 1 gab.
  • Dzeltenā paprika 1 gab.
  • Melnās olīvas 1 sauja
  • Sarkans sīpols 1 gab.
  • Dažādu salātu lapas 100 g

Mērcei:

  • Grieķu jogurts 200 g
  • Grilēta sarkanā paprika ½ gab.
  • Ķiploks 2 daivas
  • Citrona sula 1 tējkarote
  • Brendijs 1 tējkarote
  • Medus 1 tējkarote
  • Sāls, pipari pēc garšas

Pagatavošana:

  • Noskalo dārzeņus, nomizo olas un notecini lieko šķidrumu no atlaidinātām garnelēm.
  • Sagriez dārzeņus, olas un jauc kopā ar salātu lapām.
  • Blendera krūzē liec grilētu sarkano papriku, jogurtu, ķiplokus, citrona sulu, medu un brendiju.
  • Sakul visu viendabīgā mērcē, pēc nepieciešamības pievieno sāli un piparus.
  • Pārlej salātus ar mērci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!