Foto: LETA
Pārmaiņas pēc uztaisīt vakariņās varam kaut ko no aknām. Pavisam viegli var pagatavot aknu pastēti, kas būs ēdama ilgāku laiku, vai iekļaut aknas citos ēdienos, piemēram, makaronu vai kartupeļu ēdienā.
Aknas satur tādus vērtīgas vielas kā folskābi, B grupas vitamīnus, D, A un K vitamīnus. Tie nepieciešami redzes asumam, imunitātes stiprināšanai, normālai asinsrecei, sarkano asinsķermenīšu radīšanai un nervu sistēmas veselībai. Tās satur arī vērtīgas, cilvēkam vajadzīgas olbaltumvielas un dzelzi. Tomēr nedrīkst aizmirst par negatīvajām aknu īpašībām, tajās ir daudz holesterīna, kas uzturā ir jāierobežo.

Aknas darbojas kā organisma attīrītājs, tādēļ var saturēt kaitīgas vielas. Tās nevajadzētu lietot kā ikdienas uztura sastāvdaļu, bet izvēlēties ēdienkartes dažādošanai īpašās reizēs. Vēlams aknu pastēti gatavot mājās pašam, jo tad varam kontrolēt pievienotā sāls un taukvielu daudzumu. Veikalos nopērkamajās pastētēs ir pievienotas daudzas nevajadzīgas sastāvdaļas.

Īpaši ar aknu un to produktu lietošanas vajadzētu uzmanīties cilvēkiem, kam jākontrolē holesterīna daudzums un grūtniecēm, jo pārlieku lielas A vitamīna devas var radīt augļa anomālijas.
Vistu aknu pastēte ir ar daudz maigāku garšu, bet liellopu un cūku aknu pastētei piemīt spēcīga aknu garša. Cūku aknas satur vairāk tauku nekā vistas un liellopu aknas.

Receptes

Aknu pastēte
Vajadzēs: 1kg liellopu aknu, 100g sviesta, 4 burkānus, 3 sīpolus, 3 daiviņas ķiploka, sāli, piparus, muskatriekstu, sviestu cepšanai.
Aknas sagriež un apcep sviestā brūnas, tad liek katliņā kopā ar sagrieztiem burkāniem, pārlej ar ūdeni un vāra gatavus. Sīpolu sagriež un apcep sviestā. Gatavas aknas kopā ar sīpoliem un burkāniem samaļ vai sablendē. Masai pieliek mīkstu sviestu, izspiestu ķiploku, sāli, piparus un muskatriekstu, puto, līdz tā kļūst gaisīga. Gatavu liek ledusskapī. Lai virsma neapkalstu, to var plānā kārtiņā pārliet ar kausētu sviestu.

Vistas aknu pastēte ar plūmēm un valriekstiem
Vajadzēs: vistu akniņas, olīveļļu, citrona sulu, sviestu, žāvētas plūmes,
valriekstus, sāli, piparus.
Akniņas cep, līdz gatavas, tad atdzesē un izmaļ gaļasmašīnā vai sablendē. Pieliek sāli un 1 - 2 tējk. citrona sulas, sviestu, maisa, lai iegūtu vienmērīgu konsistenci. Plūmes izmērcē, samaļ un pievieno aknu masai. Valriekstus sasmalcina pēc iespējas sīki un iemaisa pastētē. Atstāj ledusskapī uz dažām stundām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!