Foto: F64
Šonedēļ Alojas novada dome saņēmusi novada iedzīvotāju iesniegumu par Staiceles atdalīšanos no Alojas novada. Iesniegumam pievienoti 405 iedzīvotāju paraksti, informēja novada domē.

Iesniegumā iedzīvotāji lūguši Alojas novada domi organizēt publisko apspriešanu par Staiceles atdalīšanos no novada. Tāpat iesniegumā norādīts, ka Staicele Alojas novadam pievienota piespiedu kārtā un savstarpējie strīdi sākušies jau novada izveidošanas laikā, bet tagad tie turpinās.

Kā pastāstīja Alojas novada domes priekšsēdētāja Dace Vilne (TP), nākamajā nedēļā iedzīvotāju iesniegums tiks skatīts novada domes Attīstības komitejas sēdē, jo ierosinājums saistīts ar novada robežu maiņu.

Sēdē tiks pieņemts lēmums par sabiedriskās apspriešanas dokumentu sagatavošanu. Pati sabiedriskā apspriešana varētu tikt izsludināta aprīlī.

"Mums ir jānoskaidro procedūra, visam jānotiek juridiski pareizi. Lēmums nedrīkst būt kļūdains, citādi pēc tam to varēs apsūdzēt," skaidro Vilne.

Nākamā domes sēde Alojas novadā paredzēta 17.martā, bet līdz tai vēl nebūs sagatavoti dokumenti, lai uzreiz varētu izsludināt publisko apspriešanu. Tādēļ sagaidāms, ka apspriešana tiks izsludināta pēc aprīļa domes sēdes.

Jau ziņots, ka Staiceles iedzīvotāji vāc parakstus, lai izstātos no Alojas novada.

Staiceles iedzīvotāji uzskata, ka viņu nepatika pret iekļaušanu Alojas novadā ar laiku nemazināsies. "Vietējie stāsta, ka jau gadu desmitiem un simtiem Staicele nav satikusi ar Aloju. Kaut arī tās ir vienāda lieluma pilsētas, tomēr katra attīstās savādāk, un savstarpēji konflikti ir bijuši sen. Jau kopš darbu uzsāka novads, Staiceles un Alojas deputāti novada domē ir sadalījušies. Nenotiek nekāda attīstība, deputāti arī savā starpā konfliktē," par notikumiem novadā stāsta Staiceles Mūzikas un mākslas skolas direktora vietniece Ārija Daugule.

Alojas novada domes priekšsēdētāja Dace Vilne (TP) uzskata, ka staiceliešiem ir tiesības atdalīties no Alojas novada, ja viņi to uzskata par nepieciešamu un jūtas aizskarti. "Lai kā es iekšēji vēlētos, lai Staicele Alojas novadā paliek, es nevaru pateikt iedzīvotājiem, ka viņiem nav tiesību atdalīties," saka domes priekšsēdētāja.

Iepriekš novada vadība un deputāti tikās arī ar Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) pārstāvjiem. Kā aģentūrai LETA pastāstīja Alojas novada preses sekretāre Ieva Drone, ministrijas pārstāvji mudinājuši runāt ar iedzīvotājiem, skaidrot novada domes darbu. Viņi aicinājuši deputātus ne tikai atbalstīt savu bijušo pašvaldību, bet domāt par visa novada attīstību kopumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!