Alsungas deputātiem tuvākajā laikā būs jāizšķiras par divu jaunu dabas liegumu izveidi.
Liepājas reģionālās vides pārvaldes speciālisti deputātus iepazīstināja ar Latvijas Ornitologu biedrības ieceri ieteikt Eiropas Savienības programmai “Natura 2000” Užavas augšteces pļavas un Alsungas purvaino mežu.

Pļavu galvenā vērtība ir reto putnu sugu ligzdas. Šīs vasaras ekspedīcijā izpētīts, ka tur ligzdo vismaz 25 griežu pāri. Iespējamais liegums plešas visa pagasta garumā no Gudenieku līdz Ēdoles robežai. Alsungas purvainajā mežā saudzējams ir slapjais biotops, šī teritorija pieder Latvijas valsts mežiem.

Ja deputāti vienosies veidot liegumu, Dabas aizsardzības pārvalde sagatavos dokumentāciju Ministru kabinetam. Alsundznieki var cerēt uz ES naudu, piemēram, par krūmu izciršanu un zāles pļaušanu pļavā.

Saimnieciskās darbības ierobežojuma dēļ valdība plāno piešķirt naudas kompensāciju vai ierādīt līdzvērtīgu zemes gabalu. Liegumam par valsts naudu tiek izstrādāts dabas aizsardzības plāns un zonējums, kas nosaka, ko drīkst darīt un kas nav atļauts katra īpašnieka zemes gabalā.

Pagasta priekšsēdis Gunārs Bloks informēja, ka investori vēlas Užavas pļavās būvēt vairākus vēja ģeneratorus. Iespējams, to varētu darīt lieguma neitrālajā zonā, pieļāva vides inspektore Maruta Kaminska.

Gandrīz visa Užavas pļavu potenciālā lieguma teritorija pieder privātīpašniekiem. Deputātus interesēja, vai tiks ierobežota šo cilvēku iecere apstrādāt zemi vai apmežot pļavas.

Kaminska skaidroja, ka saimniecisko darbību liegumos nosaka zonējums: apstrādāt nevarēs dabiskajās pļavās, kur ligzdo putni, apmežošana putnu dēļ būs liegta. Juris Šteinbergs gribēja zināt, vai purvainajā mežā tiks ierobežotas medības. Šeit nevarēs cirst kokus, bet mednieku darbību nosaka Medību likums, atbildēja inspektore.

Jautājums par liegumiem tiks pētīts, lai komiteju sēdēs deputāti var sākt plašākas diskusijas, sacīja padomes priekšsēdis Bloks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!