Uz bankrota robežas balansē Valsts arhīva filiāle Alūksnē, jo ar pašlaik piešķirto finansējumu pietiek tikai trim mēnešiem. Tādējādi aprīlī var izveidoties situācija, kad arhīvi vairs nespēs veikt savas funkcijas samazinātā darbinieku skaita un finansējuma sarukuma dēļ, raksta Alūksnes ziņu portāls "aluksniesiem.lv".

"Arhīviem ir piešķirti tikai 78 000 jeb 8% no komunālajiem maksājumiem nepieciešamā finansējuma. Tas patiesi var nozīmēt bankrotu. Rīgas arhīviem jau trūkst naudas, bet mums pagaidām vēl nav komunālo maksājumu parādu," skaidrojusi Alūksnes zonālā Valsts arhīva direktore Solvita Jermacāne.

Jermacāne norādījusi, ka 16. februārī kārtējo reizi par 8% līdz 10% samazinātas darbinieku algas, bet gada laikā tās kļuvušas par 45% mazākas. Līdz ar to atalgojums tikai nedaudz pārsniedz minimālo algu. "Vidēji par 35% ir samazināts darbinieku skaits, bet mums pat vēl vairāk - tagad 15 darbinieku pienākumus veic 8 darbinieki. Tāpēc ir apgrūtināta arhīva dokumentu saglabāšana tādā līmenī, kāds ir noteikts," komentējusi Jermacāne. 

Pagaidām arhīvi izdevumus sedz par līdzekļiem, kas iegūti no pakalpojumiem iedzīvotājiem un juridiskām personām. Ik dienu arhīvs izsniedz divas līdz trīs izziņas, taču arī ar šiem ieņēmumiem nav iespējams segt visus izdevumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!