Liepājas Sabiedrisko pakalpojumu regulators ir apstiprinājis SIA "Liepājas enerģija" iesniegto tarifu projektu, kas nosaka kā mainīsies siltumenerģijas tarifs, ja mainīsies gāzes cena.
Siltumražošanas uzņēmums aicina patērētājus laika periodā līdz jaunai apkures sezonai parūpēties par siltumenerģijas taupīšanas pasākumiem – siltummezglu ierīkošana, iekšējo siltumtīklu sakārtošana, ēkas siltināsana u.c, kas ir vienīgā iespēja, lai par siltumenerģiju būtu jāmaksā mazāk.

Kopumā noteikti 11 siltumenerģijas tarifi atkarībā no gāzes cenas izmaiņām, kas saistīts ar mazuta kotācijas cenu pasaules biržās. Mainoties mazuta cenai, mainās gāzes cena un arī siltumenerģijas cena. Katru mēnesi tiklīdz tiks saņemts apstiprinātais gāzes tarifs būs skaidra arī siltumenerģijas cena.

Iedzīvotāji nekavējoties tiks informēti, par siltumenerģijas cenām tekošajā mēnesī, publicējot to laikrakstā "Kurzemes vārds". Vidēji siltumenerģijas cena pieaugs par 25%.

Apstiprinot jauno gāzes cenu, Latvijas Sabiedrisko Pakalpojumu Regulēšanas komisija noteica, ka gāzes cenas ir piesaistīta naftas produkta – mazuta – cenai, kura mainās visai bieži. (Naftas produktu cenu svārstības vislabāk raksturo degvielas cenas svārstības). Turpmāk arī siltumenerģijas cena būs mainīga, atkarībā no gāzes cenas.

Kā norādīja SIA "Liepājas enerģija" valdes priekšsēdētājs Anatolijs Suškovs, mainīgais siltumenerģijas tarifs dod iespēju maksāt par gāzi kā kurināmo tik cik tā maksā un nav nepieciešams katru reizi, kad notiek svārstības pasaules energoresursu tirgū, sabiedrisko pakalpojumu regulatorā apstiprināt jaunu tarifu, kas ir sarežģīta un ilgstoša procedūra.

Liepājas sabiedrisko pakalpojumu regulatora priekšsēdētājs Artis Rimma atzina, ka mainīgais tarifs ļauj patērētājiem nepārmaksāt un siltumražotājam neciest zaudējumus, jo tiek maksāts katru mēnesi tik cik tas maksā.

Siltumenerģijas cenas pieaugums ir saistīts ar jauno, mainīgo dabas gāzes tarifu, kas stājās spēkā 2007.gada 1.maijā. Rimma uzsvēra, ka tā ir pasaules pieredze, ka gāzes cenas ir piesaistīta mazuta cenai. Turklāt Krievijas uzņēmums "Gazprom" kā gāzes piegādātājs Latvijai ir piemērojis kārtību un gāzes cenu, kas ir pietuvināta nosacījumiem, kas ir spēkā arī citām Eiropas valstīm. Jau pagājušajā apkures sezonā ar mainīgo siltumenerģijas tarifu strādāja vairāki siltumražošanas uzņēmumi, t.s. Grobiņas siltums, kura siltumenerģijas tarifi mainījās apkures sezonas laikā, līdz ar mazuta cenas un attiecīgi arī gāzes cenas izmaiņām.

Kā liecina aprēķini vairumā namu gadā tiek patērētas ~ 300 kW uz vienu m2 dzīvojamās platības gadā. Veicot minimālus uzlabojumus iekšējos siltumtīklos patērēto siltumenerģijas daudzumu var samazināt līdz 250 kW/m2 gadā, taču Liepājā ir nami, kas ir nosiltināti un tērē tikai ~150 kW/m2 gadā.

"Liepājas enerģija" pārstāvji informē, ka uzņēmums jau otro gadu rūpējas par nerentablo infrastruktūras objektu modernizāciju, kas ļaus samazināt zudumus un siltumenerģijas pašizmaksu. Šogad vien plānots investēt modernizācijā Ls. 2,55 miljoni latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!