Foto: LETA
Aptuveni 150 cilvēku ceturtdien pulcējušies pie Jūrmalas domes, lai paustu satraukumu un neapmierinātību ar Jūrmalas domē notiekošo, novēroja aģentūra LETA.

Piketā galvenokārt pulcējušies vecāka gadagājuma cilvēki, kuri sūdzas par situāciju komunālo pakalpojumu jomā pilsētā.

Pie piketētājiem iznākušais Jūrmalas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis uzklausīja pārmetumus par to, ka pilsētā ir dārgākie siltuma tarifi visā valstī, iedzīvotājiem ir grūtības nomaksāt nekustamo īpašuma nodokli, tāpat jūrmalnieki mēram pārmeta pašvaldības naudas izsaimniekošanu.

Runājot par Valsts kontroles pārmetumiem, Truksnis taisnojās, ka tā sākusi strādāt reizē ar viņu, līdz ar to visi pārmetumi saistīti ar iepriekšējām pilsētas vadībām. "Man jāstrebj tā putra, kas tika savārīta pirms sešiem septiņiem gadiem. Tam, kam piekrītam, taisām grafiku un labojam," sacīja Truksnis, uzsverot, ka pašvaldība plāno vairāk iesaistīt iedzīvotājus domes darbā, veidojot darba grupas par komunālajiem pakalpojumiem, lai kopā ar kapitālsabiedrībām meklētu iespējas samazināt tarifus.

Truksnis pauda gatavību iespēju robežās visas problēmas atrisināt. Atbildot uz pārmetumiem par pārmaksātajiem 402 000 latu, mērs skaidroja, ka jūrmalnieki par siltumu pārmaksājuši laikā, kad Jūrmalā bija tikai viens sabiedrisko pakalpojumu regulators - Pēteris Leiškalns -, kurš pierēķinājis nepamatotus izdevumus. Truksnis uzsvēra, ka dome nevar atdot pārmaksāto naudu, to vienkārši izsūtot aploksnē, tāpēc cilvēkiem pašiem individuāli ir jāvēršas pašvaldībā un dome to būtu gatava atgriezt.

Jūrmalnieki pašvaldībai pārmet arī neieklausīšanos iedzīvotāju problēmās. Protestētāji turēja plakātus ar uzrakstiem "Truksnis bez mugurkaula", "Truksnis - svešais Jūrmalā", "Andčāns - skolu kapracis", "Atlaist domi!".

Piketā piedalījās arī bijušais Jūrmalas domes deputāts Romualds Ražuks (ZRP), kā arī bijušais domes vadītājs Ģirts Trencis.

Ražuks atzina, ka viņš ir viens no piketa idejas autoriem, taču uzsvēra, ka akcijas pamatā ir nevis politisks aprēķins, bet gan komunālie jautājumi - sanākušie pensionāri, dzīvokļu apsaimniekotāji un sabiedrisko organizāciju pārstāvji šeit sanākusi tāpēc, ka pašvaldība ar viņiem nesarunājas. Ražuks norādīja, ka saskaņā ar likumu 15 mēnešus pirms vēlēšanām pašvaldībai var iecelt pārvaldnieku, taču uz jautājumu, kurš tas varētu būt, atbildēja, ka no 53 000 Jūrmalas iedzīvotājiem labu saimnieku varētu atrast. Viņaprāt, viens cilvēks bez liekiem strīdiem pilsētā varētu ieviest kārtību ātrāk.

Kā novēroja aģentūra LETA, ZRP jaunieši akcijas laikā vāca parakstus par Jūrmalas domes atlaišanu. Viens no jauniešiem, Staņislavs Timošenko, norādīja, ka ZRP mērķis nav panākt reālu domes gāšanu, bet gan iesniegt šos parakstus vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Edmundam Sprūdžam (ZRP), lai pievērtu uzmanību pašvaldībā notiekošajam. Timošenko uzsvēra, ka Jūrmalā nenotiek attīstība un esošā dome nav spējīga strādāt, jo ir pārāka sadrumstalota un, iespējams, korumpēta. "Truksnis viens pats šādā komandā kaut ko paveikt nav spējīgs," sacīja Timošenko.

ZRP jauniešu mērķis esot pārliecināts Sprūdžu, ka situācija Jūrmalā ir kritiska, kā arī dot signālu jūrmalniekiem, lai nākamajās vēlēšanās rīkojas apdomīgi un nebalso par šiem pašiem cilvēkiem.

Viena no protesta iniciatorēm - Jūrmalas NVO apvienības pārstāve Silvija Vīksniņa (ZRP) - uzsvēra, ka Jūrmalas domes atlaišana apturētu pašvaldības līdzekļu izsaimniekošanu. Viņa noraidīja apgalvojumu, ka šodienas akcijai esot politisks mērķis. "Ja runci pieķer pie izēsta krējuma poda, ir muļķīgi taisnoties, ka tā ir politiska provokācija. Ko tad Truksnis darīja no 2004.gada ar Raimondu Munkevicu, kad viņš bija Jūrmalas izpilddirektors?" sacīja Viksniņa.

Savukārt Trencis pauda viedokli, ka šodienas akcija ir turpinājums tam, ko viņš sācis pirms trim gadiem, kad prasīja anulēt pašvaldības vēlēšanu rezultātus. Viņš uzskata, ka vadošā partija 2009.gada vēlēšanās nopirkusi vairāk nekā 1000 balsu.

"Tagad redzam rezultātu - Munkevicu no domes izveda rokudzelžos, mainās kapitālsabiedrību valdes, tām tiek izmaksātas tūkstošiem latu kompensācijas, bet situma un ūdens tarifi sasniedz rekordus," sacīja Trencis. Viņš uzskata, ka dome ir jāatlaiž un pašvaldībai jāieceļ administrators. Tādējādi esošajiem deputātiem tiktu liegta iespēja izmantot domes līdzekļus nākamo vēlēšanu kampaņām.

Trencis pats šobrīd nevienu politisku organizāciju nepārstāvot un pēc "Tautas partijas" likvidēšanas citā neesot iestājies. Viņš kā namu apsaimniekošanas uzņēmuma vadītājs novērojis, kā strādā pašvaldības kapitālsabiedrības.

Kā ziņots, pikets pie Jūrmalas pilsētas domes šodien rīkots, lai pievērstu sabiedrības uzmanību pilsētā sasāpējušām problēmām un pieprasītu atlaist Jūrmalas domi.

To rīko Dzīvokļu īpašnieku asociācijas pārstāve Tamāra Saule, Jūrmalas Nevalstisko organizāciju apvienības pārstāve Silvija Vīksniņa, kā arī Jūrmalas Pensionāru biedrības pārstāve Zenta Čakša. Jūrmalnieki nosūtījuši paziņojumu vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Edmundam Sprūdžam (ZRP) un Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai, kurā aicina iespējami ātrāk "apturēt līdzekļu izsaimniekošanas praksi un amorālo rīcību, atlaižot Jūrmalas pilsētas domi un ieceļot administratoru līdz 2013.gada pašvaldības vēlēšanām".

Piketa organizatori uzskata, ka Jūrmalas dome ir zaudējusi pilsētas iedzīvotāju uzticību: "Uzskatām, ka Jūrmalas dome darbojas pretēji labas pārvaldības principiem, pārkāpjot sabiedrībā pieņemtās ētikas un morāles normas. Domnieki nedarbojas pilsētnieku labā, bet rīkojas, savtīgu motīvu vadīti, savas personiskās intereses liekot augstāk par sabiedrības vajadzībām. Mēs neesam apmierināti ar mūsu kopējo līdzekļu pārvaldīšanu un saimniekošanu pilsētā."

Šādus secinājumus jūrmalnieki izdarījuši, analizējot līdzšinējās domes darbības, kā arī Valsts kontroles revīzijas atzinumu par kapitālsabiedrību darbību. To pastiprinājis fakts par kriminālprocesu sākšanu par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā, kā arī par piesavināšanos, kas izdarīta lielos apmēros. "Ir konstatēta nelietderīga līdzekļu izmantošana kapitālsabiedrībās, izšķērdības fakts 1,2 miljonu latu apmērā. Jūrmalā ir nepamatoti augsti un necaurspīdīgi tarifi par sabiedriskajiem pakalpojumiem. Valsts kontrole konstatējusi, ka par dažādiem pakalpojumiem jūrmalnieki ir pārmaksājuši vismaz 402 000 latu," sašutuši ir piketētāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!