Vēlā otrdienas pēcpusdienā beidzot sasniedzam mūsu galamērķi Liepāju. Kā labu Liepājas pazinēju mums bija ieteikts uzmeklēt Juri Raņķi. Tā arī darījām, un kā sanāca, kā ne, bet pievakarē, ne bez šī atraktīvā kunga līdzdalības, bijām nokļuvuši amizantā pasākumā, kur vienviet pulcējās mīmi, ugunsspļāvēji, nažu rijēji, žonglieri, virves dejotāji un meitenes, kas guļ uz stikliem, jeb īsāk - Liepājas cirka studija "Beztemata" un viņu draugi.

imageFoto galerija

Liepājas cirks darbojas jau sešus gadus. Viņi mājvietu atraduši vecākā pilsētas nama iekšpagalma ēkā. - Pētera I namiņa Kungu ielā, zem sveša vārda slēpjoties, 1697.gadā nakšņojis Krievijas cars Pēteris I. Kaimiņos cirku māksliniekiem mitinās Liepājas aktrišu folkloras kopa "Atštaukas". Tās esot šerpas kundzes, viņas raksturo zinātāji, bet mums dāmas satikt neizdevās.

Šobrīd savdabīgās prasmes cirka studijā apgūst vairāk kā divdesmit cilvēku, starp tiem arī pavisam mazi bērni. Otrdienas vakarā interesantā kompānija, saģērbušies cits par citu raibāk, vienkopus bija pulcējusies, lai atvadītos no viesiem – trim klauniem no Lielbritānijas, kas Liepājā pavadījuši veselu nedēļu, kuras laikā paspējuši gan savas prasmes atrādīt, gan aplūkot pilsētu un pabūt Karostā.

Noskaņa klaunu atvadu ballītē savāda, pat nedaudz mulsinoša. Situācijās, kad kļūsti par aculiecinieku svešiem svētkiem, ne uz ko citu arī nevar un nevajag cerēt. Ziniet, filmu un grāmatu uzburtā cirka pasaule patiešām atbilst īstenībai. Šie cilvēki veido atsevišķu, no mums, parastajiem, ļoti atšķirīgu kopienu. Viens gan – uz cilvēkiem no ārpasaules viņi neskatās ar aizdomām vai aizspriedumiem. Atvērti un draudzīgi viņi ir gatavi jebkuru uzņemt savā vidū, iespiest viņam rokā žonglējamās vālītes, aicināt pastaigāt pa virvi, kas gan drošības dēļ nostiepta vien 20 cm virs zemes...un šovs var sākties!

Cirka studijā iesaistīti arī cilvēki ar īpašām vajadzībām, kuri nodarbības, kas no malas vērotājiem varbūt šķiet nenopietnas un bērnišķīgas, uztver ar ārkārtīgi lielu atbildības sajūtu. Tiem, kam ikdienā dažādu mantu pārvietošana sagādājusi problēmas, māka žonglēt šķīvīti vai vienam otram pamest plastmasas riņķus, ir liels progress, un viņi jūtas gan nodarbināti, gan vajadzīgi, un, kas svarīgākais, te neviens par viņiem nesmejas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!