Oranžās revolūcijas līderis Viktors Juščenko svētdien nodeva zvērestu un oficiāli kļuva par jauno Ukrainas prezidentu.
Ceremonijā, kas notika Ukrainas parlamentā jeb Augstākajā radā, Juščenko kļuva par trešo prezidentu šīs valsts vēsturē, nomainot Leonīdu Kučmu, kurš vadīja valsti divus piecu gadu prezidentūras termiņus kopš 1994.gada.

Juščenko nodeva zvērestu uz Peresopinskas evaņģēliskās bībeles, kas izdota XVI gadsimta 50.gados.

Parlamenta sēžu zālē atradās arī ceremoniālais scepteris un kaujas karogs, kuri piederēja Bogdanam Hmeļņickim, kas XVII gadsimta 50.gados vadīja zemnieku sacelšanos pret Polijas karali.

Svinīgajā zvēresta nodošanas ceremonijā bija klāt 64 valstu pārstāvji, arī astoņu valstu vadītāji, pieci premjerministri un desmitiem ministru. ASV delegāciju vada valsts sekretārs Kolins Pauels.

Krievija atsūtījusi Krievijas neietekmīgās Federācijas padomes priekšsēdētāju Sergeju Mironovu, kurš ranga ziņā ir viens no zemākajiem ārvalstu pārstāvju vidū.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins Ukrainas nesenajā vēlēšanu krīzē atbalstīja Juščenko sāncensi Viktoru Janukoviču un nonāca neērtā situācijā, kad ukraiņu masveidīgās demonstrācijas neļāva Janukovičam ieņemt prezidenta amatu sakarā ar viltojumiem balsošanas rezultātos.

Viesu pirmajās rindās stāvēja Polijas prezidents Aleksandrs Kvasņevskis, kuram bija galvenā loma sarunās par vēlēšanu krīzes noregulēšanu.

Pēc Juščenko uzrunas prominentie viesi devās uz Mariņina pili, kur paredzēta oficiālā pieņemšana. Kijevas Neatkarības laukumā sapulcējušies tūkstošiem cilvēku, kuri gaida Juščenko parādīšanos "tautas inaugurācijā", kas paredzēta vēlāk. Svētdien paredzēta arī militārā parāde un svinīgs koncerts.

Juščenko pirmās dienas jaunajā amatā paies ārvalstu vizītēs, kas sāksies Krievijā, tad Polijā un Eiropas parlamentā un beigsies Pasaules ekonomiskajā forumā Šveices pilsētā Davosā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!