Jaunievēlētais Ukrainas prezidents Viktors Juščenko par premjerministra pienākumu izpildītāju izvirzījis savu līdzgaitnieci un vienu no Ukrainas līdzšinējās opozīcijas līderēm Jūliju Timošenko.
Juščenko oficiālajā interneta lapā publicētajā paziņojumā teikts, ka viņš šādu rīkojumu izdevis pirms došanās vizītē uz Maskavu.

Juščenko izvirzītā kandidāte vēl jāapstiprina parlamentam.

Par prezidenta sekretariāta vadītāju Juščenko nosaucis Oleksandru Zinčenko, bet savu sabiedroto Petro Porešenko - par Ukrainas Nacionālās drošības padomes vadītāju.

44 gadus vecā Timošenko tiek uzskatīta par vienu no populārākajām politiķēm Juščenko aprindās, un viņa bija viena no līderēm Ukrainas nesenajā "oranžajā rezolūcijā".

Timošenko deviņdesmitajos gados vadīja importa kompāniju ar monopola tiesībām piegādāt Krievijas dabasgāzi Ukrainas tirgum. 1999.gadā, kad Juščenko kļuva par Ukrainas premjerministru, viņa iesaistījās valdībā kā viena no korupcijas apkarotājām.

Enerģētikas industrijas giganti kopā ar Ukrainas toreizējo prezidentu Leonīdu Kučmu 2000.gadā panāca Timošenko gāšanu. Pirms diviem gadiem viņa aptuveni mēnesi ieslodzīta cietumā sakarā ar apsūdzībām kukuļošanā un nodokļu nemaksāšanā, tomēr Kučmas valdība izbeidza krimināllietu pret viņu, neizvirzot apsūdzības.

Vēl joprojām pret Timošenko notiek izmeklēšana Krievijā sakarā ar apsūdzībām par kukuļdošanu Krievijas armijas virsniekiem, lai turpinātu gāzes piegādes.

Timošenko noliedz savu vainu šajās apsūdzībās un apgalvo, ka Kučmas vajāšanas dēļ viņa zaudējusi visus savus ienākumus un biznesu.

Pēc viņas atbrīvošanas no ieslodzījuma Timošenko ir viena no aktīvākajām Kučmas valdības kritizētājām, apsūdzot amatpersonas korupcijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!