Kirgīzijā vardarbīgās sadursmēs starp miliciju un protestētājiem, kas pieprasa anulēt neseno parlamenta vēlēšanu rezultātus, nogalināti vismaz desmit cilvēki, vēsta aģentūra "Interfax", atsaucoties uz avotiem Džalalabadas milicijā.

Vēl aptuveni 30 cilvēki ievainoti, liecina mediju ziņas. 14 cilvēki nogādāti slimnīcās ar dažādas pakāpes ievainojumiem.

Kirgīzijas valdība pulcējusies galvaspilsētā Biškekā uz sēdi, bet valdības pārstāvis noliedzis iespēju, ka valstī varētu tikt izsludināts ārkārtējais stāvoklis.

Situācija saasinājās pēc tam, kad Kirgīzijas OMON vienības svētdienas rītā triecienā ieņēma Džalalabadas un Ošas administrācijas ēkas, kas vairākas dienas bija atradušās opozīcijas protestētāju rokās. Līdz tam varas iestādes nebija vērsušās pret protestētājiem ar spēku.

Saskaņā ar neapstiprinātu informāciju svētdien abu pilsētu ielās izgājuši līdz 20 tūkstošiem cilvēku.

Ošā omoniešu operācijas laikā aizturēti gandrīz 160 opozīcijas pārstāvji, bet protestētāji iesnieguši varas iestādēm ultimātu, pieprasot viņus atbrīvot. Kā radiostacijai "Eho Moskvi" paziņojusi Kirgīzijas opozīcijas līdere Roza Otunbajeva, "tauta pārņēmusi savā kontrolē četrus rajonus" Ošas, Narinas un Džalalabadas apgabalos. Akciju dalībnieki ievēlējuši "tautas varas institūcijas" un veido paši savas kārtības sargu vienības.

Džalalabadā, kā vēsta Krievijas informācijas aģentūra RIA "Novosti", aptuveni 500 protestētāji ar degmaisījuma pudelēm aizdedzinājuši apgabala Iekšlietu pārvaldi. Ēka gandrīz pilnībā nodegusi.

Pēc citām ziņām, demonstranti svētdien vēlreiz mēģinājuši atgūt vietējo varas iestāžu mītnes, savukārt drošības spēki laiduši darbā šaujamieročus, domājams, lietojot tukšas patronas.

Pēdējo dienu laikā protesti pieņēmušies spēkā, un Kirgīzijas autoritārais prezidents Askars Akajevs brīdinājis, ka opozīcijas līderiem "nāksies atbildēt" par nekārtībām.

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas Biškekas centrs aicinājis Kirgīzijas varas iestādes un opozīciju sākt dialogu, lai nepieļautu vardarbības eskalāciju.

Parlamenta vēlēšanas Kirgīzijā notika divās kārtās - 27.februārī un 13 martā. Absolūto vairākumu mandātu - gandrīz 90 procentus - tajās ieguva tagadējo valdību atbalstošie un neitrālie deputāti, bet daudzi opozīcijas kandidāti pirms vēlēšanām tika svītroti no sarakstiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!