Trešdien ar Baltkrievijas pēdējo neatkarīgo laikrakstu ‘Narodnaja Voļja’ līgumus lauzuši laikraksta izdevēji un izplatītāji, tādējādi paralizējot laikraksta turpmāko darbību. Savukārt Eiropas komisija piešķīrusi līdzekļus neatkarīgas radio un interneta apraides veikšanai Baltkrievijā.
Neskatoties uz to, ka laikraksts nomaksāja lielāko daļu no pēdējā soda par kārtējo varas pārstāvju kritiku saturošo rakstu, laikraksta turpmākā darbība ir praktiski neiespējama.

Gan laikrakstu izdevēji, gan drukāto mediju izplatīšanas un tirdzniecības monopols, kas ir valsts pārziņā, lauzuši līgumus ar “Narodnaja Voļja” par tālāku laikraksta izdošanu un izplatīšanu, informēja biedrības "Atvērtā Baltkrievija" pārstāvji.

Biedrības pārstāvji norāda, ka Baltkrievijas sabiedrība tiek "gatavota" 2006.gada vēlēšanām, “kuru rezultāts ir izlemts jau šodien”. Vārda brīvība Baltkrievijā tiek ierobežota jau vairākus gadus, taču ar šādu soli pieeja neatkarīgiem informācijas avotiem tiks liegta pilnībā.

Baltkrievijas varas iestādes cenšas izveidot tādu informācijas lauku, ar kura palīdzību ir iespējams pasniegt sev vēlamā veidā informāciju par situāciju Baltkrievijā, kā arī kaimiņvalstīs, skaidro “Atvērtās Baltkrievijas” pārstāvji.

Laikraksts "Narodnaja Voļja" Baltkrievijā iznācis vairāk kā desmit gadus un, neskatoties uz varas struktūru liktajiem šķēršļiem un ierosinātajiem tiesas procesiem par dažādiem varu kritizējošiem rakstiem, joprojām esot populārs lasītāju vidū. Laikraksts ik dienu iznāca 28 tūkstošos eksemplāru.

Tikmēr Eiropas Komisija Vācijas raidstacijai "Deutsche Welle" piešķīrusi gada līgumu par 138 000 eiro, lai Baltkrievijā nodrošinātu neatkarīgu radio un interneta apraidi.

Savukārt Eiropas Parlaments (EP) pieprasījis papildu līdzekļus radio un interneta apraides nodrošināšanai, kā arī izteicis aicinājumu Komisijai paātrināt Eiropas Savienības pastāvīgās pārstāvniecības atvēršanu Minskā.

Vilšanos par to, ka izsludinātajā konkursā par radio apraides veikšanu, nosacījumu dēļ nevar piedalīties Baltijas valstu un Polijas raidorganizācijas, izteikusi EP deputāte Inese Vaidere. Viņa norāda, ka “tieši Baltkrievijas kaimiņiem ir vislielākā kompetence par procesiem, kas notiek šai valstī".

Cilvēktiesību situācija Baltkrievijā turpina pasliktināties. 12. maijā valdība pasludināja par nelikumīgu Baltkrievijā dzīvojošo poļu savienības vadību un, piemēram, Angelika Borys, Baltkrievijā dzīvojošo poļu savienības līdere, iepriekšējo nedēļu laikā ir nopratināta vairāk nekā 50 reizes.

Augustā valdība pasludināja ārpus likuma Reformatoru evaņģēlisko baznīcu. Deputāti atgādina, ka valdība vajā visas Baltkrievijas kabeļtelevīzijas raidsabiedrības par oficiāli neapstiprināto ārzemju kanālu translēšanu un aizliedz translēt visus Ukrainas kanālus, kā arī Polijas kanālu “Polonia”.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!