Augstākā tiesa (AT) piektdien tā dēvētajā trīs miljonu krimināllietā apsūdzētos “Latvenergo” darbiniekus atzina par vainīgiem.
Bijušajam VAS “Latvenergo” prezidentam Edgaram Birkānam tiesa piesprieda 7 gadus cietumsodu, taču, piemērojot amnestijas likumu, viņu atbrīvoja no reāla soda izciešanas.

Bijušajam “Latvenergo” viceprezidentam Kārlim Purnim piespriests naudas sods 30 minimālo mēnešalgu apmērā, bet bijušajam uzņēmuma finanšu direktoram Ivaram Liuzinikam - 25 minimālo mēnešalgu apmērā.

Savukārt advokāts Armants Čapkevičs tika attaisnots.

Rīgas apgabaltiesa pērn oktobrī noraidīja Birkānam, Purnim, Liuzinikam un Čapkevičam izvirzītās apsūdzības. Tolaik prokurors Birkānam un Čapkevičam prasīja piespriest desmit gadu cietumsodu, bet Purnim un Liuzinikam - piecu gadu cietumsodu, piemērojot Amnestijas likumu un sodu samazinot divas reizes jeb līdz 2,5 gadiem, taču tiesa viņus attaisnoja.

Spriedumā pirmās instances tiesa atzina, ka nav gūti pietiekami pierādījumi, ka apsūdzētie būtu veikuši noziedzīgas darbības, tādēļ visi atzīstami par nevainīgiem un ir attaisnojami.

Pirmās instances tiesa arī noraidīja “Bankas Baltija” (BB) likvidatora "Invest Rīga” civilprasību piedzīt solidāri no tiesājamajiem 5,7 miljonus latu.

Krimināllietas pamatā ir “Latvenergo” galvotais desmit miljonu latu kredīts, kuru no BB saņēma AS “Finansu norēķinu centrs”. Šī firma tika pasludināta par maksātnespējīgu, kredītu atdot nespēja, bet “Latvenergo” kļuva par BB parādnieku.

BB 1997.gadā cedēja desmit miljonu latu parādu ārzonas kompānijai IFCE. “Latvenergo” ar IFCE noslēdza izlīgumu, un pēc tā IFCE tika samaksāti astoņi miljoni latu, taču BB no IFCE saskaņā ar cesijas līgumu saņēma tikai piecus miljonus latu. Līdz ar to trīs miljoni latu valsts uzņēmuma naudas “pazuda” IFCE kontos.

Tiek uzskatīts, ka ar IFCE patiesībā maskējas Latvijas valdošajām aprindām piederīgi cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!